Българската агенция по безопасност на храните започва кампания за ваксиниране

...
Българската агенция по безопасност на храните започва кампания за ваксиниране
Коментари Харесай

Ваксинират диви животни

Българската организация по сигурност на храните стартира акция за имунизиране на дивите животни за бяс. Това е втората имунизация за 2017 година по въздух против бяс при дивите хищници, осведоми News.bg.

Ваксинирането ще се реализира посредством специфични ваксиналните примамки. Те съставляват кубче с размери 2х3х2 сантиметра и са със характерна миризма, която притегля хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите стръв се отбелязва благодарение на GPS-система.

Ваксиналните примамки ще бъдат разпръснати на територията на областите:София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград, като няма да бъдат разпръсквани над обитаемоте места и водоемите.

За въздушната имунизация 10 особено оборудвани самолета ще разпилян над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха. Действията ще стартират от летище Балчик, област Добрич и ще продължат от летище Ерден, област Монтана и Лесново, София област.

Разпръскването на имунизациите ще се извърши през идващите 20 дни, според от атмосферните условия.

Ветеринарните лекари предлагат хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, тъй като при нарушена целокупност на външната обвивка, имунизацията може да бъде рискова за тяхното здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с доктор. Ваксините не съставляват заплаха за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат, с цел да не одобряват примамките, които са предопределени особено за дивите хищници.

Ваксинацията е част от Програмата за контрол и премахване на болестта бяс, която е създадена от БАБХ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР