Българската Агенция по безопасност на храните няма законово основание да

...
Българската Агенция по безопасност на храните няма законово основание да
Коментари Харесай

БАБХ няма основание да глоби кмета на Кричим заради бездомните кучета

Българската Агенция по сигурност на храните няма законово съображение да санкции кмета на Кричим поради уличните кучета в града. За Българска национална телевизия от БАБХ оповестиха, че общината има стратегия за преодоляване на популацията на бездомните животни и я извършва.

Кметът на Кричим възмути природозащитниците, откакто предложи наказания за всеки, който храни безстопанствени кучета и котки.

Уличните кучета в Кричим се събират главно на три места, а в последно време зачествят случаите, в които стават нападателни. Дъщерята на Пенка е нахапана точно на Великден, а преди дни майка на новородено е следващата нападната.

Според кмета, точно практиката да се хранят улични кучета ги прави нападателни, тъй като охранявали мястото, където чакат дажбата си. Смята, че в случай че храненето спре, те ще се разселят.

Някой в случай че знае, че някъде не получава нещо, той няма да стои там. Не споделям, че някой би трябвало да ги хваща, да ги кара, да ги унищожава, да ги дави, да ги стреля или да ги блъска с колите, изяснява Атанас Калчев кмет на Кричим.

Галя Конзова е треньор на кучета. Смята, че би трябвало да се постъпи тъкмо противоположното да се дефинират места за хранене.

Докато се реши казусът, напълно хуманно може да се отредят места за хранене на тези животни и те биха се интегрирали като тези места. Могат да бъдат подбрани да са безвредни за деца, които се опасяват от кучета, да са надалеч от учебни заведения, детски градини, счита треньорът.

На този декор, няма изгледи в Кричим да бъде построен подслон за безстопанствени животни. Кметът показва, че общината няма опция да поеме подобен финансов ангажимент, тъй като изплаща заем.

Тук на кметовете ни се вменяват само и единствено задължения, които не са финансово обезпечени и няма по какъв начин аз за сметка на повдигането на локалните налози и такси да прислугвам ползите на организации било то природозащитни, било то организации свързани с отбрана на животните, споделя кметът.

Има законова база, която доста добре разяснява по какъв начин тъкмо и какъв е механизмът за преодоляване на безстопанствените кучета. И тази нормативна база никога не включва елиминирането на храната на кучетата. Това в действителност е безусловно нечовешко, а даже да бъде изпълнено, в едно
обитаемо място постоянно има боклуци, те биха се възползвали от тях и това не е методът, по който да решат казуса, счита Галя Конзова.

Дали в Кричим ще се вкарат санкции до 500 лева за хората, които хранят бездомни животни, ще решат общинските съветници.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР