Българската агенция по безопасност на храните констатира ново огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните констатира ново огнище на
Коментари Харесай

Откриха огнище на африканска чума в стопанство със 17 000 свине

Българската организация по сигурност на храните установи ново огнище на Африканска чума по свинете в свинекомплекс в русенското село Николово, оповестиха от БАБХ. Взети са проби, които са доказани като позитивни за вируса от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
Засегнатият свинекомплекс е със затворен индустриален цикъл, в който се отглеждат общо към 17 000 прасета на друга възраст. Обектът се намира на 9 километра от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база " риск ", обвързван с епизоотичната конюнктура със болестта.
Областната дирекция по сигурност на храните в Русе е издала незабавно акт за забрана за придвижване на прасета към и от обекта. Проведено е епизоотично изследване за придвижването на прасета, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и инспекции на кланиците, в които са изпращани свине. Месо и артикули, добити от животни от тази плантация, са възбранени и подлежат на заличаване. 
Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в трикилометровата защитна зона, при съблюдаване на условията за понижаване до най-малко на страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване. Забранява се търговията, напредването и превозването на живи прасета в десеткилометровата зона. Областната дирекция по сигурност на храните в Русе ще прави клинични прегледи на домашни прасета в обитаеми места. Ще се вземат проби за вирусологично проучване, с цел да се подсигурява откриването на болестта.
Ще се ревизира и за нерегламентирани напредвания и търговия на домашни прасета. При определяне на такива, на превозвачите и на притежателите на животните ще бъдат формирани актове за определяне на административно нарушаване, а превозените животни ще бъдат неотложно и хуманно умъртвени, предизвестяват от БАБХ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР