Българската агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на

...
Българската агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на
Коментари Харесай

Акция: Проверяват сиренето и кашкавала по магазините в София

Българската организация по сигурност на храните, Комисията за отбрана на потребителите, „ Активни консуматори “ и двете асоциации на млекопреработвателите в България потеглиха още веднъж на инспекции за качеството на сиренето и кашкавалите в магазинната мрежа в София. По време на пандемията те бяха краткотрайно прекратени, само че от през днешния ден се възобновяват.
Екип на БГНЕС участва на първата им взаимна ревизия в хипермаркет, намиращ се на бул. „ Цал Борис III “. Контролните органи взеха 6 проби от обекта, чийто резултати ще излязат при започване на идната седмица.
„ Проверяваме дали има вложени немлечни мазнини или както всички ги назовават палма. Дали дават отговор на физико-химичните индикатори и дали има замърсяване с микроорганизми. За млечните артикули, изключително за сиренето и кашкавала условието е да няма салмонела и стафилококови ентеротоксини. Микробиологията ще излезе по същото време “, изясни доктор Райна Иванова, специалист към Дирекция „ Контрол по храните “ към Българската организация по сигурност на храните.
В отговор на въпрос на БГНЕС какъв брой санкции са формирани от началото на годината, доктор Иванова съобщи: „ От началото на годината, до края на февруари, когато бяхме взели 32 проби имаме 4-5 санкции за противоречие на пробите “, посочи тя и сподели, че санкциите по остарелия закон варират сред 2000 и 4000 лева, а при наново нарушаване скачат и те се постановат на производителите, а не на комерсиалната верига.
Магдалена Апостолова от Асоциация на млекопреработвателите в България напомни, че от три години взаимно с БАБХ взимат проби на инцидентен принцип от магазинната мрежа.
„ Има нарушавания във физико-химията. Най-често има нарушавания и в етикетирането “, разгласи Апостолова и добави, че от организацията не им дават детайлни данни, а единствено ги осведомят в какъв брой от взетите проби има отклонения.
Според нея, все пак нарушаванията като цяло понижават, тъй като от ден на ден компании съблюдават наредбата и условията.
„ За първите четири месеца на годината е импортирано много изсъхнало мляко. По неофициални данни количеството е било повече от 2400 т. Може да си визиите за какъв брой мляко става въпрос, тъй като един кг се разрежда с 10 литра вода “, разгласи тя и добави, че все пак млечните артикули като цяло са създадени от сурово мляко.
Апостолова добави още, че се следи и растеж на цените на стоковата борса.
„ С 2% на сирената, а на кашкавалите е малко повече. Това е в резултат на нарастването на цените на тока, консумативите. Цените на сухото мляко на тържищата също скочиха, приказвам за европейските. Има свръх произвеждане на сурово мляко в Европа, което ще наложи използването на регулации “, разяснява тя.
Д-р Сергей Сергей Иванов от " Активни консуматори “ съобщи, че сега няма тъжби и сигнали, само че това отдава на отпускарския сезон.
Попитан каква е цената, под която не може да си купим същинско сирене и кашкавал, той изясни, че под 7 лева няма по какъв начин да ядем същински артикул, както и за под 10 лева за кашкавал.
„ Сирене за 6 лева и кашкавал за 9-10 лева не може да ядем. В тези, които са под тази цена има главно вода и разнообразни добавки “, разясни доктор Иванов.
Той разяснява, че у нас се внасят големи количества палмово масло, като единствено за предходната година са импортирани 12 000 т.
„ Това стига за половината продукция на сирене в България да е направено от палмово масло. Тя отива и за кашкавал и други артикули “, добави още той.
Д-р Иванов прикани потребителите да се откажат да купува на правилото на най-ниската цена.
„ Хората ще си спестят доста неща, в случай че си вземат по-малко, само че надлежно по-скъпо, само че и по-качествено сирене. Хидрогенираните растителни мазнини са един от главните проблеми, които водят до хронични болести в България. Това са най-много сърдечно-съдови проблеми “, сподели докторът.
Той напомни, че от дълго време те, страната и медици упорстват за въвеждане на възбрана за вложение на хидрогенирани мазнини в млечни артикули, която в много страни е въведена, само че у нас това още се бави.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР