Българската агенция по безопасност на храните, като компетентен орган, извършващ

...
Българската агенция по безопасност на храните, като компетентен орган, извършващ
Коментари Харесай

БАБХ с допълнителни препоръки към собствениците на заведения

Българската организация по сигурност на храните, като способен орган, извършващ формален надзор по цялата хранителна верига, показа съгласуваните с Министерството на здравеопазването, спомагателни рекомендации, които следва да бъдат изпълнявани от бизнес операторите, стопанисващи обекти за публично хранене (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници) с търговски площи навън (градини, тераси и др.) по отношение на наложените със Заповеди на Министъра на опазването на здравето противоепидемични ограничения.

Всички притежатели на заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници с търговски площи навън: градини, тераси и ползващи тротоарно право за разполагане на маси навън, следва да провеждат дейностите си по този начин, че да се организира образование на личния състав, ангажиран с приготвянето и сервирането на храни и питиета за използване на ограниченията, целящи да се сведе до най-малко вероятния риска от разпространяване на COVID-19.

Ето обновената заповед на Ананиев, с която от на следващия ден се отварят заведенията

Всички условия, написани в Заповедта от 3 май 2020 година на Министъра за опазването на здравето и написаните процедури и указания в положителните хигиенични практики в обекта, са дефинирани в 14 нови спомагателни инструкции.

По рекомендация на СЗО, за предварителна защита на разпространяването на COVID-19, следва да се употребяват дезинфектанти (биоциди) с потвърдено вирусоцидно или частично/ограничено вирусоцидно деяние.

В взаимозависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите би трябвало да бъдат позволени за Продуктов вид 2 "Дезинфектанти и алгициди, които не са предопределени за директна приложимост върху хора или животни " и/или за Продуктов вид 4 "Област на приложимост, обвързвана с храни и фуражи ", показват от БАБХ.Препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ успеваемост при по-кратко време на влияние (до 15 минути). Дезинфектантите за ръце следва да дават отговор на гореописаните рекомендации, само че да бъдат позволени за Продуктов вид 1: "Хигиена на индивида ".

Гражданите могат да подават сигнали за нередности по дадените инструкции в Областните дирекции по сигурност на храните, на горещия телефон на БАБХ 070012299 или през онлайн платформата на БАБХ.

На интернет страницата на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни заболявания, Националния център по публично здраве и разбори, са оповестени осведомителни материали, включително и илюстровани такива, които биха могли да бъдат приспособени и сложени на видно място в обектите, за по-добра осведоменост на клиентите, включващи и информация за персоналната отговорност на всеки.

Отварят заведенията и басейните, позволяват спортове

На интернет страницата на Министерството на здравеопазването са посочени и краткотрайни насоки за разчистване на околната среда в обекти, разнообразни от лечебни заведения, които могат да бъдат употребени от всички бизнес оператори и работодатели.

На интернет страницата на Центъра за оценка на риска по хранителната верига също има оповестени редица осведомителни материали, включително и такива, свързани с "Устойчивост на коронавирусите върху контактни повърхности и тяхното заличаване посредством биоцидни препарати "

Указанията могат да се актуализират по отношение на развиването и разпространяването на COVID-19 в страната.

Всички инструкции би трябвало да бъдат оповестени на интернет страницата на Министерство на здравеопазването, МЗХГ, БАБХ и РЗИ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР