Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани употребата на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) забрани употребата на
Коментари Харесай

Забранихме препарати, отровни за пчелите

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) забрани използването на препарати в селското стопанство у нас, които съдържат пет рискови за пчелите химикала. Става въпрос за веществата имидаклоприд, тиаметоксам, клотианидин, ацетамиприд, тиаклоприд, както и неоникотиноиди.

Решението е взето по време на две съвещания на БАБХ – на 27 февруари и на 12 март и важи до края на актуалната 2018-а година. Причината е, че от края на 2013 година е в действие възбрана за потребление на имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин на територията на Европейския съюз и у нас разрешението е година за година на правилото на дерогацията.

Сега към този момент препаратите, чиито дейни съставки включват въпросните субстанции, няма да могат да се внасят и употребяват в страната, защото са нездравословни за пчелите.

Въпреки лобито и натиска на огромните корпорации за приложимост на такива артикули, на 1 март и депутатите от Европейския парламент одобриха с голямо болшинство отчет за пчеларството, който приканва за цялостна възбрана на неоникотиноидите и следва Европейската комисия да се произнесе по въпроса.
В документа се показва, че Европейски Съюз се нуждае от дълготрайна тактика за възобновяване на популациите на пчелите и че от години е научно потвърдена вредата от потреблението на неоникотиноидни пестициди, което води до понижаване на пчелните популации.

Европейска комисия към този момент разгласи грамаден по размер дефицит на пчелни фамилии.

У нас мощен отпор против одобряването на неоникотиноидите дадоха браншовите пчеларски организации с митинги, петиции и начинания.

В позиция против рисковите за пчелите химикали се оповестиха 14 пчеларски сдружения от цяла България, подкрепени от Българска асоциация “Биопродукти ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР