Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе извънредно 300

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) взе извънредно 300
Коментари Харесай

Внимание! Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия, а също и риба!

 Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) взе изключително 300 проби от подготвени за консумация храни за съществуване на листерия моноцитогенес. Пробите са взети от три групи артикули, в които е най-вероятно развиването на бактерията: месни сурово-сушени артикули - 143 проби, сирена с къс интервал на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни артикули 79 - проби. Продуктите са с генезис България, Европейски съюз и трети страни.

Установени са две несъответствия, за които са подхванати всички нужни дейности за евакуиране от пазара на засегнатите храни и за попречване на нови случаи на замърсяване.

В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, създадена в България, а във втория в домакински свински суджук, също българско произвеждане. Инспекторите съумели да изтеглят от комерсиалната мрежа 15 кг от скумрията, а останалите 45 са продадени.

От инфектирания домакински суджук са произведени 50 кг, само че количества от него не са открити в магазините, което значи, че суджукът е продаден. Информация за проблематичните партиди клиентите могат да получат от магазина, от който са купили от въпросната риба или суджук.

Извънредните инспекции са извършени по самодейност на БАБХ във връзка с открити случаи на листерия в храни в къс интервал от време.

Агенцията организира регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара, за инспекция на успеваемостта на прилаганите от производителите и търговците ограничения за обезпечаване спазването на микробиологичните критерии.

В случай на установени несъответствия неотложно се подхващат всички законови ограничения за гарантиране на оптималната отбраната на здравето на потребителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР