Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда драконовски контрол

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда драконовски контрол
Коментари Харесай

Агенцията по храните въвежда драконовски мерки заради свинската чума

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) вкарва драконовски надзор върху осъществяването на ограниченията против Африканската чума по свинете (АЧС), съобщи кореспондент на БГНЕС.
Пет са огнищата на АЧС в страната. Две от тях са в индустриални зони - едната в шуменското село Никола Козлево, а другата във варненското село Брестак. Двата свинекомплекса са стопанисвани от една и съща компания.
На ексклузивен брифинг днес изпълнителният шеф на БАБХ проф. Паскал Желязков, съобщи, че всички заболели свине ще бъдат унищожени, както и останалите животни в 10- километровата зона към огнищата като в 3 км би трябвало към този момент са умъртвени.
“На 3 януари беше сложена диагноза АЧС в промишлен свинекомплекс в Никола Козлево. Епизоотичното изследване продължава и все още, с цел да откри от кой момент е инфекцията и по какъв начин е влезнала в свинекомпелксите. След започване на това изследване и взимане на проби, се откри, че има АЧС и във фермата в Брестак, откъдето потеглят прасетата за угояване в Никола Козлево ”, разгласи той. Желязков разясни, че в свинекомплекса в Брестак ще бъдат унищожени най-много 5000 свине-майки и нерези, и 35 000 дребни прасенца.
„ От началото на чумата са унищожени към 140 000 прасета, само че в този момент продължава ефтаназирането на към 2000 - 3000 свине. Предстои да бъдат унищожени 25 000 като участта на прасетата в Брестак ще бъде същата “, посочи изпълнителният шеф. Той разяснява, че има още няколко случая при домашните прасета.
" Един от тях е в село Веселиново, наранени са Източнобалкански прасета. Сами може да се досетите, че тези свине няма по какъв начин да бъдат опазени от АЧС, защото те живеят съвсем в непосреден контакт с дивите прасета. Следващите две огнища са в дребна, фамилна плантация в Габровско и две свине в Сливенско ”, сподели Желязков.
Малко по-различна е обаче ситуацията с дивите прасета. " Към момента са изследвани към 740 диви прасета, от които 70 са инфектирани. Това значи 10% от постъпилите все още проби. Това са данни за два дни. Не знам през целия интервал на улов какъв брой са постъпилите проби и какъв брой са позитивни. Виждате, че процентът на инфектираните свине нараства. Ние ще се опитаме да създадем разбор за какво това е по този начин и каква е повода ”, заключи специалистът.
Според Желязков повода за „ завръщането “ на заболяването се дължи на неспазването на ограниченията за сигурност и неизпълнени отговорности на ловците, които е трябвало да загробват труповете на откритите умрели диви прасета, само че вместо това те са ги разпарчетосвали и оставали незагробени. Именно по тази причина БАБХ вкарва драконовски надзор върху осъществяването на наложените ограничения, които бяха въведени през предходната година за преодоляване на разпространяването на заболяването. Той акцентира още, че не са били осведомени и за открити трупове на умрели диви прасета, което за него е необяснимо. Директорът увери, че ловците няма потребност да крият тази информация, тъй като този път ловът няма да бъде неразрешен.
Проф. Желязков разгласи какви засилени ограничения за битка с Африканската чума по свинете се вкарват от 10 януари, петък:
" Забранявам придвижването на всевъзможни свине сред обвързваните предприятия, също по този начин към кланици и други места, където имаме придвижване на животни. Това ще продължи до момента в който не се усъвършенства моментното положение на инфекцията в страната. В тази връзка ще бъдат подхванати няколко неща. Още от на следващия ден, 10 януари, във всеки промишлен свинекомплекс с над 5 000 свине ще бъде назначен формален ветеринарен доктор. Задачата на експертите ще бъде да реализират държавен надзор. Те ще наблюдават по какъв начин се извършват ограниченията за биосигурност, дали в съответния свинекомплекс има написани ограничения за биосигурност и дали и по какъв начин се съблюдават и ограниченията и дали не са фиктиви. Със заповедта заповядвам още взимане на проби от всички умрели прасета от индустриалните ферми в страната. Ще се вземат проби от всички прасета, които са се разболели сега. С това се цели цялостен надзор на болестта в индустриалните ферми ”, изясни изпълнителният шеф на БАБХ.
По думите му контролът на домашните прасета, от вид “заден двор ”, също ще продължи и напомни, че там където са били евтаназирани животни в идващите две години не би трябвало да се обитават още веднъж.
Близо 36 000 стопани са подписали такава декларация и са получили по 300 лв. помощ от страната за стерилизация на кочините.
Заедно с това стартира и по-засилен надзор на кланиците. “Кланиците, които колят прасета ще бъдат изчистени и дезинфекцирани изцяло. Същото следва и за транспортните средства, които транспортират животни сред комплексите и кланиците ”, добави Желязков.
Той уточни още, че следва да бъдат унищожени 14 тона свинско месо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР