Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи нови случаи
Коментари Харесай

БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) откри нови случаи на болни животни от бруцелоза в установеното през септември 2018 година първично огнище на заболяването в село Вуково, област Кюстендил.

При последното проучване в същия животновъден обект (тип заден двор), вследствие на прилаганите оздравителни ограничения, на 17 февруари 2019 година са регистрирани позитивни проби за бруцелоза при овце, прасета и кучета. Животните в обекта са евтаназирани по човечен метод.

Бруцелозата е рискова зооноза – предава се от животни на хора. Хората могат да се заразят посредством контакт с болно животно и при консумация на недобре термично обработени месо и мляко. Затова позитивно реагиралите животни подлежат на неотложно умъртвяване по хуманнен метод.

Продължава дезинфекцията на двора, пространствата и инвентара в животновъдния обект. Извършват се епизоотично изследване за следене източника на инфекцията и инвентаризация на обекта. При нужда ще се създадат спомагателни серологични проучвания на останалите животни в обитаемото място.

За предприемане на ограничения по подготвеност е известена и Регионалната здравна ревизия – Кюстендил.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР