Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спря от разпространение

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спря от разпространение
Коментари Харесай

БАБХ спря от търговската мрежа спанак

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) спря от разпространяване в комерсиалната мрежа спанак поради подозрение, че е подправен с листа от татул. След постъпването на два сигнала от жители за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище са осъществени незабавни инспекции. Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 г, вид " Горила ", създаден в Пловдивска област.

Сигналът от Търговище се отнася за двама души, консумирали храна приготвена с посочения спанак. Те са получили неразположение и са диагностицирани от медиците в града с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд е постъпил сигнал от жител, който е приложил фотоси със същата марка спанак, на които се виждат стръкове, разнообразни от тези на спанак и наподобяващи татул.
Извършени са незабавни инспекции на обектите, от които е закупен спанакът. В хипермаркета в Търговище са открити в наличност пакети по 500 г спанак. След отваряне на опаковките е открито съществуване на единични стръкове от растение с форма и аромат, разнообразни от спанак. При инспекцията на производителя се открива, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект.

Количеството спанак, открито в индустриалния обект, е спряно от реализация. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за евакуиране от пазара на рисковата храна. Общото количество на творби спанак е 1775 кг.

В осъществяване на предписанията на БАБХ двете търговски вериги в градовете, от които са подадени сигналите, стопират продажбата на рисковата храна и я изтеглят от комерсиалните си обекти. Проверката демонстрира още, че този спанак се доставя и в други огромни търговски вериги в страната. Те също са тествани и са им издадени наставления за прекъсване разпространяването на посочения спанак.

БАБХ приканва всички жители, закупили пакетирани листа от спанак от по 500 г, вид " Горила ", създаден в Пловдивска област, да не го употребяват и да го върнат в комерсиалния обект, от който са го закупили.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР