Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава да гради

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава да гради
Коментари Харесай

БАБХ намери тривиален начин да оправдае милиони заради африканската чума

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) продължава да гради имидж на неповторимо равнище на дееволюция. Новото доказателство са серия публични поръчки, оповестени от началото на август по отношение на африканската чума по свинете. Става дума за милиони левове за загробването на избитите животни. Поръчките са извършени по " бързата писта " - предоставени са непосредствено на изумените от епидемията огромни свинекомплекси поради форсмажорните условия и потребността от незабавни ограничения, изяснява организацията. Парадоксалното е, че БАБХ е оповестила " експресните " процедури, откакто загробването към този момент е почнало - т.е. всичко е напълно официално, с цел да се оправдаят разноските, разяснява в. " Сега ".
Първата социална поръчка е за Русенска област, където още през юли пламнаха първите три огромни индустриални свинеферми - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Тя е за изкопни работи, товаро-разтоварване, транспорт, загробване на труповете и първична стерилизация на инфектираните предприятия. Прогнозната стойност е близо 2 млн. лв.. Процедурата е оповестена на 2 август - в случай че избиването на прасетата в Николово стартира още на 21-22 юли т.е. над 10 дни по-рано!
Още на 30 юли стана ясно, че вирусът е влезнал в още една плантация в Русенско, както и в Силистренска област - в свинекомплексите в Попина и Ветрен, и че и там ще се наложи евтаназиране на десетки хиляди животни и закопаването им на авансово позволени и готови за задачата места. БАБХ още веднъж афишира " експресна " социална поръчка за загробване, без да бърза изключително - на 9 август, и единствено за двете ферми в Силистренско. И в този случай дейностите са предоставени директно на предприятията, наранени от чумната зараза. Сумата е 1,3 милиона лв..
" Над 2000 животни от свинефермата " Биляна " в с. Българско Сливово към този момент са умъртвени и загробени ", пишат великотърновските медии на 6 август. Обществената поръчка на БАБХ за погребването на прасетата от предприятието в търновското село е оповестена на... 7 август, когато към този момент всичко е завършило. Прогнозната стойност на дейностите е 850 хиляди лв..
На 9 август следва поредна процедура - още веднъж за Русенска област. Този път става дума за фермите в шест общини - Бяла, Ценово, Ветово, Иваваново, Борово и Сливо поле, където е един от огромните свинекомплекси - " Юделник ". Поръчката е за съвсем 1 милион лв.. Както към този момент стана дума, в Бяла епидемията влезе още в края на юли.
Отделно във всички процедури са планувани и спомагателни действия - стерилизация на всички огнища на болестта към огромните изумени от чумата свинеферми. Обезпаразитяването на стопанствата отвън свинекомплексите е предоставено на една и съща компания - " Биоконтрол Корпорация ". По четирите поръчки за областите Русе, Велико Търново и Силистра за тези действия са планувани общо над 1.3 млн. лева без Данък добавена стойност, или над една пета от цялата сума, отделена за поръчките. В последната поръчка е включена и една спомагателна позиция - за изработка на огради към местата на загробване на територията на Русенска област. Сумата е скромна - 1500 лв..
Чак откакто чумата се развилня, БАБХ е открила, че не разполага с задоволително инсталация за разбор на пробите, взети от разнообразни ферми поради подозрения за болест. Затова на 7 август е пуснала и социална поръчка за доставка и монтаж на техника на стойност 450 хиляди лева Изпълнителят ще би трябвало да образова личния състав на организацията по какъв начин да употребява новата инсталация - в пика на епидемията, а не още предходната година, когато строихме ограда край границата с Румъния, която не съумя да умори дивите свине от смях, макар всички първи проблясъци.
В претекстовете към публичните поръчки БАБХ изяснява: " Чумата е едно от най-опасните болести при домашните и дивите прасета и е с висока смъртност, липса на лекуване и ваксина. Веднъж проникнала в дадена страна, заболяването има отрицателно влияние върху националната, районната и интернационалната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Още повече изкореняването му е извънредно мъчно и при дивите прасета може да отнеме години ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР