Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на
Коментари Харесай

БАБХ потвърди огнище на птичи грип в област Хасково

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери огнище на Инфлуенца по птиците (грип) в област Хасково. Вирусът е открит в животновъден обект за развъждане на кокошки носачки, находящ се в землището на с. Брод, общ. Димитровград.

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обектите и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването. В обекта се отглеждат към 4 хиляди кокошки.

Около засегнатия животновъден обект са избрани: 3-километрова защитна зона, в която попадат селата от общ. Димитровград – Брод и Черногорово; и 10-километрова следена зона, в която попадат: от общ. Димитровград – гр. Димитровград и селата Златополе, Долно Белево, Воден, Крепост, Райново, Голямо Асеново, Малко Асеново, Радиево и Бряст; от общ. Хасково селата Александрово, Нова Надежда и Узунджово.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР