Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди ново огнище
Коментари Харесай

БАБХ потвърди още едно огнище на Африканска чума при домашни свине - във Видин

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери ново огнище на Африканска чума при домашни прасета в област Видин в персонално стопанство, в което се отглежда една свиня. Става въпрос за към този момент станалия прочут случай на подаден сигнал за подозрения за болно животно в квартал „ Нови път “, град Видин.

Това е първото огнище на заболяването в тази област. В квартала има единствено нерегистрирани персонални стопанства. В 3-километровата защитна зона има една индустриална плантация, която е под ветеринарномедицински контрол, с цел да бъде защитена от нахлуване на вируса в нея.

Предприети са ограниченията за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС. Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и неутрализиране в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неразбираем здравен статус и генезис, при съблюдаване на нормативните условия.

Създадени са зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС. Аналогично на към този момент подхванатите ограничения при предходните установени огнища, в основаните зони на ограничаване в засегнатите области се организира засилен клиничен и лабораторен контрол.

Хуманно умъртвяване на домашни прасета в персоналните стопанства ще бъде осъществено в рисковите квартали на град Видин и село Новоселци.

От БАБХ приканват хората да стартират да колят незабавно свинете в задните си дворове, както и подсещаме, че месото би трябвало да премине термична обработка.

Превенцията сега е най-важна с оглед преодоляване на обстановката. АЧС е рисково и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в използване на разпоредбите за биосигурност и поредност на ограниченията, напомнят още от Агенцията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР