Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри огнище на
Коментари Харесай

Агенцията по храните установи африканска чума по прасетата в свинекомплекс до Видин

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) откри огнище на заболяването африканска чума по свинете в животновъден комплекс в непосредствена непосредственост до Видин. Обектът се намира в село Новоселци, което се намира тъкмо до околовръстния път на града.

В свинекомплекса има към 4000 свине. Той се стопанисва от компанията " Адан-Н " ЕООД.

Определена е трикилометрова защитна зона към огнището, в която всички налични животни ще се унищожат, след което ще се извърши разчистване и стерилизация. В защитната зона попада съвсем цялата територия на Видин, както и селата Рупци и Слана бара.

От БАБХ прецизират, че е избрана и 10-километрова следена зона. В нея попадат 15 села и град Дунавци. В десеткилометровата зона животните се преброяват, взимат се кръвни проби и се организират ежеседмични клинични прегледи.

На шефа на регионалната дирекция по сигурност на храните е подредено да извърши изследване и следене през последните 35 дни на получените артикули от развъждането на прасета в региона, както и на фуража. На регионално равнище се не разрешава превозването на домашни животни и организирането на пазари за тях.

Африканската чума по свинете не е рискова за хората, само че за прасетата няма ваксина, нито лекуване и по тази причина е заплашен целият бранш. Първият случай на болестта в България е случаен - открит предходната година в село Тутраканци, община Провадия. От юли тази година, когато за пръв път заболява домашно прасе в близкото до Никопол село Жернов, чумата бързо се популяризира по всички вероятни способи - посредством домашни животни, отглеждани по селата, посредством диви животни и посредством индустриални свинекомплекси.

До момента има 33 огнища на домашна свиня - в индустриални ферми са 7, във фамилните – 3, а в персонални стопанства – 23. Със случая в Новоселци засегнатите свинекомплекси са към този момент осем.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (131)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР