Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не прави регулярни

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не прави регулярни
Коментари Харесай

На БАБХ не им е хрумвало да изследват минералната вода за пластмаса

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) не прави регулярни проби дали при бутилиране на минерална вода се отделят пластмасови частици. Това стана ясно от категорично конкретизиране на БАБХ пред Нова телевизия.
Въпросът стана настоящ след обявяване на резултати от проучване на учени от държавния университет в Ню Йорк. Според тяхното проучване в бутилираната минерална вода (бел. ред. – става въпрос за бутилиране в пластмасови бутилки) са открити пластмасови частици. Учените изследват над 250 бутилки вода от разнообразни марки. В 93% от пробите са открити дребни пластмасови частици като пропилен и найлон. Количеството на тези частици е приблизително по 10 на литър бутилирана вода. А размерът на всяка от тях е по към 0,1 милиметър колкото е да вземем за пример дебелината на човешкия косъм.
В България, обаче, производителите настояват, че обособяване на пластмасови частици няма по какъв начин да се случи, в случай че няма някаква повреда или съзнателно нагряване на бутилки на висока температура. Според изказвания пред Нова телевизия процесът на бутилиране към този момент е толкоз изчистен, че сходно замърсяване на процедура е изключено.
Относно теста на американските учени, беше изказано съмнение, че почвата и водата в международен мащаб са толкоз нечисти, че не е изключено пластмасови частици да бъдат открити непосредствено във водата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР