Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна внос

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна внос
Коментари Харесай

БАБХ не допусна внос на над 81 тона храни и продукти от трети страни през април

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) не позволи импорт от трети страни в България и Европейски Съюз на 50 920 кг пипер в обсега на формалния надзор на граничните пунктове през месец април. Възбранени са още 6 816 кг нар и 2000 кг лозови листа. Причината е установено наднормено съдържани на пестициди в проби от стоките, оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

Задържани са 20 000 кг кайсиеви ядки с открито наднормено наличие на цианиди, допълват от организацията.

През миналия месец не е позволен вноса в общността на 11 313 кг сирене и 9 838 кг замразена риба, поради незадоволителна идентификация на храните. 800 кг рибено масло също е възбранено, защото не е придружавано от нужни документи по законодателството в областта на храните.

МЗХГ и БАБХ чакат двойно нарастване на реализацията на българско агнешко в страната по отношение на 2019 година

Всички храни и артикули, при които са открити несъответствия от инспекторите на дирекция "Граничен надзор ", не са позволени на територията на страната и Европейски Съюз. Спазени са Регламентите на Европейски Съюз и законодателството на Република България, продукцията е била ориентирана за заличаване или е била върната в страната на генезис.

Заловените артикули, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо обявяване на храни и фуражи /RASFF/, са били сигнализирани неотложно, прибавиха от БАБХ.

В количеството на арестувания пипер по формален надзор не са включени пратките, арестувани по Заповедта на изпълнителния шеф на БАБХ за засилен надзор над вноса на пресни плодове и зеленчуци от трети страни. За последните Агенцията осведоми регулярно през времето на деяние на документа. До момента възбранените колета зеленчуци (пипер, домати, краставици, зеле) по Заповедта са общо над 59 тона, се показва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР