Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) насочи за унищожаване

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) насочи за унищожаване
Коментари Харесай

Унищожават 44 кг мед заради нарушения при етикетирането

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) насочи за заличаване 44 кг и 700 гр. мед за нарушавания при етикетирането. Търговци в страната ще би трябвало да потвърждават произхода на още 62,77 кг мед, които не са били съпроводени от документите, изисквани по правилник, неточно етикетирани и без идентификационна маркировка.

Издадени са 3 наставления на територията на Кюстендил, Русе и София област за неточно етикетиране, липса на идентификационна маркировка и етикет. Съставени са 9 акта за определяне на административни нарушавания, в това число за липса на регистрация на обекта като търгуващ с храни.  

На територията на две Областни дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) Кюстендил и Сливен са установени нарушавания при етикетирането на мед, т.е. липсва страна на генезис, която наложително би трябвало да бъде изписана на етикета на пчелния артикул.

Нарушенията са открити при тематичните инспекции, които Агенцията организира по Заповед на изпълнителния шеф в интервала 16 декември 2019 година до 3 януари 2020 година

Контролът е за да ревизира сходството на етикетирането на пчелен мед и пчелни артикули с условията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 за даване на информация за потребителите, като изключително внимание е обърнато на посочването на страната на генезис, където е бил придобит медът - наложително условие на чл.5 от Наредбата за условията към пчелен мед, предопределен за консумация от индивида.-->

На територията на цялата страна са тествани общо 736 търговски обекта, от тях 529 за търговия на дребно, 67 – на едро, 140 обекта за публично хранене.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР