Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първи случай
Коментари Харесай

Африканска чума при дива свиня в Силистренско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи първи случай на Африканска чума при дива свиня край Кайнарджа, обл. Силистра. Мъртвото диво прасе е намерено директно до самата телена ограда, на границата с Румъния, в която се е оплело при опит за прекосяване на територията на България. Съоръжението е изпълнило защитните си функционалности. Изпитването на взетите проби удостовери съществуване на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ стартира използване на всички ограничения в сходство с настоящото законодателство. Извършено е унищожаване и загробване на откритата дива свиня. Извършена е стерилизация на мястото на загробване.

Ще се правят непрекъснати клинични прегледи за АЧС при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването АЧС в България. Мерките при домашни прасета са ориентирани към прецизни ограничения за биосигурност за, спирането на опцията за прекачване на болестта сред дивата и питомната популация прасета в страната. Те са основани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са ориентирани най-много към дивата популация.

Стратегията за надзор на АЧС е учредена на ранно разкриване на заболяването и използване на прецизни ограничения за надзор и биологична сигурност в обектите. Към момента АЧС е установена в девет страни членки: Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Румъния, Унгария, Латвия, Румъния.

Днес, 24 октомври, от 13:00 ч. ще се организира съвещание на Областната епизоотична комисия в гр. Силистра, на която ще бъдат разисквани ограниченията, както и дейностите на другите служби в региона.

Мястото на разкриване на мъртвата дива свиня е наоколо до огнищата на АЧС в Румъния. Предстои в допълнение разширение на епизоотологичното изследване, както и посещаване на място на специалисти от Централното ръководство на БАБХ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР