Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

Установиха огнище на Нюкясълска болест по птиците във Видинско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на болестта Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обекта – персонално стопанство, в с. Гюргич, общ. Ружинци, обл. Видин. Болестта е доказана в две прилежащи стопанства за персонални потребности, в които се отглеждат смесено кокошки, пилета, пуйки и гъски след зародило подозрение, поради нараснала смъртност и клинични признаци. Незабавно са подхванати ограничения за очистване на огнището. В двата обекта са отглеждани общо 117 птици, 102 са починали в резултат на заболяването, следва умъртвяването по човечен метод на останалите 15. Предстои механично разчистване и неколкократни дезинфекции на пространствата, в които са отглеждани птиците, също на дворовете и улиците към тях, за недопускане на разпространяването на заболяването.
Определена е 3-километрова защитна зона към огнището - село Гюргич. В 10–километровата следена зона са включени обитаеми места от обл. Видин: с. Черно поле, с. Дражинци, с. Ружинци, с. Плешивец, всички в общ. Ружинци; с. Протопопинци, с. Средогрив, с. Долни Лом, общ. Чупрене. В обл. Монтана, в зоната попадат обитаемоте места: с. Превала, общ. Чипровци; с. Белотинци, с. Одоровци, с. Буковец, общ. Брусарци. В ограничаващите зони няма ситуирани индустриални птицевъдни стопанства. В и от зоните са неразрешени търговията и напредването на птици и артикули, добити от тях, отглеждани в персоналните дворове; образуване на панаири, пазари, изложения и други скупчвания на домашни или други птици. Домашните птици следва да бъдат затворени в персоналните стопанства. Предприема се имунизация против Нюкясълска болест на птиците в с. Гюргич. Ще се правят периодически клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите обитаеми места на територия на ОДБХ–Видин и ОДБ –Монтана, за клинични прояви на болестта.
На стопаните на обектите, чийто птици подлежат на неутрализиране се поставя обезщетение, по реда на член 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската активност. Извършва се епизоотично изследване за изясняване на източника на инфекцията в с. Гюргич. Последното огнище на заболяването в Република България е установено на 23.01.2019 в персонално стопанство в обл. Кърджали.
БАБХ напомня, че основен фактор за предварителна защита от Нюкясълска болест е осъществяването на имунизация. В началото на 2020 година беше извършена инспекцията за сложена ваксина на всички стада в индустриалните ферми. Съгласно Национална стратегия за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболяванията по животните и зоонозите в България 2019 - 2021 година, индустриалните ферми имат уговорката да обезпечат ваксини и използването им и при птици в персонални стопанства в 10-километрови зони към тях. Ваксинация в персоналните стопанства беше осъществена в 7 от 28 области общо с индустриални ферми. Стопаните на домашно отглеждани птици могат да се обръщат към ветеринарните лекари и също да имунизират животните си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР