Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

Потвърдено: Откриха ново огнище на африканска чума по свинете в Шуменско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на Африканска чума по свинете в индустриална плантация в шуменското село Никола Козлево. Положителният резултат от пробите е доказан в късния следобяд в петък от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 24 000 животни.
Предприети са ограниченията за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС.
Определена е трикилометрова защитна зона към огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, общ. Никола Козлево, област Шумен. А също и десеткилометрова следена зона, в която влизат обитаемоте места: гр. Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в община Н. Козлево, и с. Писарево, общ. Нови пазар, осведоми Българска национална телевизия.
Предстои умъртвяване по човечен метод и неутрализиране на всички инфектирани и контактни прасета в засегнатия обект, при съблюдаване на нормативните условия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР