Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище
Коментари Харесай

Цената на свинското месо в България ще се изравни с тази в Европейския съюз

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална плантация в село Попина, община Ситово, област Силистра, оповестиха от Агенцията. Положителните проби са били лабораторно доказани през днешния ден от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на доказано огнище със болестта АЧС в индустриална плантация и първи за региона.
Actualno.com потърси мнението на Румен Караманов, който е притежател на няколко ферми за произвеждане за свине за угояване. Една от тях е в Ахелой, област Бургас.
Повишение в цената на свинското месо ще има , само че освен поради африканската чума по свинете, а и заради обстоятелството, че България по принцип продава в Европа по-евтино спрямо конкурентни страни. Но при всички случаи не може да се приказва за спекулативно повишаване. Това е пазар, който се дефинира от търсенето. А търсенето към този момент е доста огромно, тъй като на пазара на свинското месо се намеси и Китай. Милиони свине се избиха поради африканската чума и от там потегли покачването на цените и то освен за България, а в международен мащаб “.
Според производителя, няма проблеми за потребителите във връзка с качеството. Той твърди, че хората би трябвало да са сигурни, че не ядат незаразено месо . Първо, вирусът на африканската чума не е инфектиран за индивида. Той въздейства единствено и само на животните. Освен това, всяка една промишлена плантация прави мониторинг за съществуването на вируси . Изпращат се проби от умрели животни за проучване в сертифицирани лаборатории. Два часа по-късно излиза наяве дали има болест.
“Трудно е за всички производители. Никой не знае какво ще стане, тъй като никой не знае къде и по кое време вирусът ще пристигна на територията на фермата му. Той е най-лесно наличен за прасетата от по този начин наречения „ заден двор “, тъй като те нямат нужната биосигурност и от там идва казусът и самият път на разпространяване и стигна до промишлените ферми. Трябваше да се вземат ограничения от дълго време, само че освен от Агенцията по храните, която в този момент всеки упреква. Трябва да се намесят кметовете по места и полицията, всички които имат директно отношение към намаляването на разпространението на казуса. Защото един ветеринарен доктор от организацията няма по какъв начин самичък да влезе в частен двор и да ревизира, би трябвало да му бъде помогнато от институциите. Мерките също би трябвало да се извършват. Има си закон и разпоредба, които би трябвало да се съблюдават. Лошото е, че се вкарва политика във вземането на тези ограничения и в осъществяването на наредбата и законът за ветернарно медицинса активност, намесват се и други фактори, които пречат. “, показва още Румен Караманов.
Румен Караманов е взел всички нужни ограничения в неговите ферми за произвеждане за свине, с цел да се защищити от болестта. Според него, в случай че съществуващите разпоредба и законите се съблюдават, ситуацията няма да е толкоз тежко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР