Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище
Коментари Харесай

Откриха птичи грип в ловешко село

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи ново огнище на болестта Инфлуенца по птиците (H5) в регистриран животновъден обект в село Лисец, община Ловеч, област Ловеч. Пробите са доказани на 13 март (сряда) от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ).

Засегнатите птици в обекта са патици мюлари. С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ стартира използване на всички ограничения в сходство с настоящото законодателство. Със Заповед на изпълнителния шеф на БАБХ са избрани ограниченията за очистване на огнището с високопатогенна инфлуенца по птиците и против разпространяването на зараза измежду птиците в региона.

Предприето е хуманно умъртвяване и заличаване на всички птици, отглеждани в обекта, което ще бъде последвано от разчистване и стерилизация. Определени са 3-километрова защитна зона и 10- километрова зона за наблюдаване към установеното огнище на болестта. Забранено е придвижването на птици и артикули от тях в и от защитната и следената зона. В двете зони се не разрешава търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс.

Извършва се епизоотично изследване за аргументите, довели до болестта. Предстои привикване на комисия, която със съдействието на кметовете на обитаемоте места ще организира обхождане на обектите за задачите на осъществяване на клинични прегледи, взимане на проби при подозрение за заболяване  и приемане на сигнали от притежатели за заболеваемост измежду птиците.

БАБХ припомня, че фуражите следва да се съхраняват в закрити пространства, както и суровините за фуражи. По този метод се заобикаля опцията диви пернати да заразят.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР