Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи ...

Нови случаи на чума по дивите прасета.


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на Африканска чума при диви свине, съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Новооткритите случаи са в землището на село Бистренци, община Бяла, област Русе, обявено на 12 август; на територията на община Девин, област Смолян, обявено на 13 август; в землището на село Желява, община Столична, област София, обявено на 13 август; в землището на село Върбино, община Дулово, област Силистра, обявено на 13 август. Още по тематаФермер: Около 30% от свиневъдството в България вече е унищоженоИ Агенцията за държавна финансова инспекция започва проверка в БАБХ

По данни на земеделското министерство повече от 130 хил. прасета са унищожени в следствие на заразата от африканска чума. Около половината от тях са от големите свинекомплекси в Русенско. В селата Николово и Бръшлен прасетата вече са унищожени. 

Продължава и блокадата на пътя Сливен - Ямбол при село Крушаре от недоволни от предприетите мерки за овладяване на заболяването. От дни протестиращите подават сигнали за незагробени животински отпадъци в района на село Гавраилово, в река Тунджа и напоителния канал край село Тополчане. Предстои да се вземат проби от водата, за да се установи дали е тя е годна за поливане.

БНР допълва, че здравните власти в Сърбия проверяват четири лични стопанства в страната за предполагаеми случаи на африканска чума по свинете.
Босна,Черна гора и Северна Македония забраниха вноса от Сърбия на прасета и свинско месо,за да не допуснат разпространение на заразата.

По данни на земеделското министерство повече от 130 хил. прасета са унищожени в следствие на заразата от африканска чума. Около половината от тях са от големите свинекомплекси в Русенско. В селата Николово и Бръшлен прасетата вече са унищожени. В Голямо Враново работата трябва да приключи до неделя. Пробите в четвъртия голям свинекомплекс в областта - в село Юделник, са отрицателни. 

Източник: investor.bg