Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи
Коментари Харесай

Потвъдени са нови случаи на африканска чума при диви свине в Силистренско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи нови случаи на Африканска чума при диви прасета в землището на Държавното ловно стопанство „ Каракуз “, област Силистра. Изпитването на взетите проби на 6 март от Националната референтна лаборатория в София удостовери съществуване на вируса при две животни, написа Novinite.bg.

``
реклама

Това са следващите случаи на болестта у нас за 2019 година. Те са доказани при свине, открити при претършуване на района вследствие на осъществяване на заповед на изпълнителния шеф на БАБХ от 25 февруари.

„ Каракуз “ се намира в непосредствена непосредственост до територията с последното открито умряло диво прасе с позитивна проба за африканска чума. Случаят бе открит на 25 февруари в землището на село Каблешково на територията на община Тервел.

Съгласно Стратегията на Европейския съюз за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и правилата за регионализация при контрола на болестта при диви прасета, и поради локализацията на всички позитивни случаи до момента, са основани инфектирана и буферна зони. Те обгръщат територии от областите Добрич, Силистра и Варна, и включват обитаемоте места, избрани със заповеди № РД 11-427/25.02.2019 година и № 11-322/13.02.2019 година

С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ ползва всички ограничения в сходство с настоящото законодателство. Агенцията ще прави непрекъснати клинични прегледи за Африканска чума при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването в България.

В трите области се организират регулярни съвещания на регионалните и общинските епизоотични комисии с присъединяване на регионалните дирекции по сигурност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации (включително в границите на Ловните съвети).

Поради високите равнища на смъртност, бързото и необятно разпространяване в природата и неналичието на лекуване и ваксина, Африканската чума при домашните и дивите прасета е считана за извънредно съществено заболяване. Веднъж проникнала в страната, заболяването провокира огромни загуби за националната и интернационалната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.

БАБХ припомня, че прасетата в стопанства „ заден двор “ би трябвало да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви свине. Неспазването на разпоредбите за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при развъждане на прасета в домашни условия, са основни за преместване на болестта от дивите към домашните прасета.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР