Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира четири нови

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира четири нови
Коментари Харесай

БАБХ констатира четири нови огнища на Африканска чума по свинете

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи четири нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС), оповестява Novini.bg.

Положителните резултати от пробите са доказани през днешния ден от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, осведомят от организацията. Едно от тях е индустриална плантация в с. Брестак, общ. Вълчи дол, обл. Варна. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 прасета, добавя Българска телеграфна агенция.

Пробите са изследвани като въздържан контрол въз основа на огнището в " Тетрахиб " АД, с. Никола Козлево, обл. Шумен. При откриването на огнището стана ясно, че активност на обекта е угояване на прасета. БАБХ прави следене на придвижването на животните от и към засегнатия животновъден обект за минимум 35 дни, предхождащи датата на потвърждаване на болестта на прасетата. Част от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в с. Брестак, което наложи да бъде неразрешено придвижването на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС.

Определена е трикилометрова защитна зона към огнището, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово, общ. Вълчи дол, обл. Варна. Определена е и десеткилометрова следена зона.

Ново огнище е записано в обект за развъждане на източнобалкански прасета в с. Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен. В обекта се отглеждат 125 свине. Землищата на две села Веселиново и Александрово в община Смядово, обл. Шумен попадат в защитната зона с радиус 3 км.

Друго огнище е установено във фамилна плантация вид " А " с. Гергини, общ. Габрово, обл. Габрово. Там се отглеждат 29 свине. В трикилометровата защитна зона влизат с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци, с. Рачевци, с. Поповци, с. Чавеи, с. Янковци, с. Милковци, с. Враниловци, с. Стоевци, с. Трънито и с. Пецовци, общ. Габрово, обл. Габрово.

От вируса на АЧС е наранено и персонално стопанство вид " заден двор " в с. Боров дол, общ. Твърдица, обл. Сливен. Огнището е доказано вследствие на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за болни два броя прасета. Определени са 3 км защитна зона, към огнището и 10 км следена зона. Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС.

Предстои умъртвяване по човечен метод и неутрализиране на всички инфектирани и контактни прасета в засегнатите обекти, при съблюдаване на нормативните условия, се показва в известието от БАБХ.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР