Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши общо 1597

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши общо 1597
Коментари Харесай

БАБХ извърши 1597 проверки в училищните столове и лафки от началото на учебната година

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши общо 1597 засилени инспекции (извън настоящия формален контрол) в учебни столове, бюфети и обекти по Закона за храните на територията на учебните заведения, за интервала 14.09. – 14.10.2022 година, в цялата страна, научи Moreto.net. Целта на инспекциите беше определяне на сходството на обектите с условията на настоящото законодателство.

Инспекторите от отдели „ Контрол на храните “ при Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) са ревизирали 757 обекта, в които храната не се подготвя на място; 427 обекта, в които храната се подготвя на място и 413 павилиона и лавки.

Издадени са 7 акта за определяне на административно нарушаване (АУАН) и 70 наставления за установени несъответствия, свързани с материално-техническата база, храни, несъответстващи на Наредбата за детското и учебно хранене, първични материали без нужната етикетировка и маркировка, както и неспазване на условията за даване на информация за храните на потребителите.

Вследствие на откритите нарушавания са възбранени 47 кг и 313,5 л храни от скотски и неживотински генезис, неотговарящи на условията на Наредбата за детското и учебно хранене.

Сред установените несъответствия са неналичието на декларация за сходство, че създадените и доставени храни подхождат на условията на Наредбата за детското и учебно хранене; несъответствия на сграден фонд, материално-техническа база, софтуерно съоръжение и незадоволително хигиенично положение в обектите; несъответствия в етикетирането на доставените кулинарни изделия; предложение на храни, които не са създадени по стандартите и нямат етикетировка и маркировка; снабдяване на храна от кухня майка (кетъринг) без подписан контракт сред учебното заведение и компанията снабдител.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР