Българската агенция по безопасност на храните - БАБХ информира, че

...
Българската агенция по безопасност на храните - БАБХ информира, че
Коментари Харесай

139 случая на трихинелоза от диви свине през 2018-та до сега

Българската организация по сигурност на храните - БАБХ осведоми, че през 2018 година до в този момент, са установени 139 позитивни за трихинелоза проби от диви прасета . Най-много са позитивните проби от областите Благоевград - 28, София - 21, Сливен - 18. Наблюдава се наклонност за увеличение броя на случаите със инфектирани животни, за съпоставяне през 2017 година позитивните проби са 112 ., оповестява организацията.

БАБХ припомня, че трихинелозата е тежко протичащо, от време на време смъртоносно паразитно заболяване по животните и хората . За България, както и за доста други страни по света, тя е важен здравен, ветеринарномедицински и икономически проблем. Трихинелозата като рисково заболяване за хората и дивата свиня, е главен източник на болестта.

БАБХ поучава ловците да бъдат виновни към своето здраве, към здравето на фамилиите си и на всички , на които оферират артикули от дивечово месо. По тази причина изпитването за нея е наложителен детайл при запазване здравето на ловците и техните близки, с които споделят добитото месо от отстреляните прасета. Повече от безразсъдно и рисковано е, когато месото на отстреляно диво прасе се употребява преди излизане на негативен лабораторен резултат за зараза със заболяване ( трихинелоза или африканска чума по свинете ).

 Бум на инфектирани от трихинелоза в страната
Бум на инфектирани от трихинелоза в страната

44 души са се заразили от трихинелоза предходната година в страната

Поради тази причина БАБХ се обръща още веднъж към ловците в цялата страна и изключително ръководителите на ловните дружинки да не подценяват заплахата от трихинелоза . По закон те са лицата, виновни да дават проба за разбор от всяко отстреляно прасе в акредитирана лаборатория. Използването на неакредитирани способи е рисково и не постоянно подсигурява надеждност .

В процедурата по изпращането на проби от ловци няма смяна от предишни години . Разликата е в това, че през 2018 година се унифицира метода за комлектоване на пробите - задачата бе ловците да не се натоварват с изпращане на спомагателна проба и за Африканска чума по свинете (АЧС). Пробата следва да се изпраща до лабораториите за изпитване за трихинелоза в страната. В този развой ветеринарните лекари нямат присъединяване - проучването е обвързване на самите ловци. Пробата може да се достави както по пощальон, по този начин и до лабораторията персонално .

Именно поради унифицираното комплектоване на тестът, тази година се вкара фрапантно понижение на цената за проучването за трихинелоза в лабораториите на БАБХ с оглед усилване надзора и върху АЧС и финансово облекчение за ловците. Вече е допустимо да се направи и инспекция на резултатите на уеб страницата на БАБХ по номера на стикера на тестът .

Мерките, които следва да се съблюдават при отстрел, методите за заличаване на отпадни от лова артикули и даването на проби за лабораторен надзор, както за трихинелоза, по този начин и за АЧС, не са административни ограничения, а са здравни хигиенични правила и се ползват във всички страни на Европейския съюз. Това са минимални ограничения против разпространяване на болести в природата, запазване здравето на хората и популацията на дивата фауна , в тази ситуация тази на дивата свиня.

Хората би трябвало да знаят, че даже и в домашни условия прасетата могат да бъдат инфектирани с трихинелоза. БАБХ поучава всеки , който коли животно за персонална консумация също да носи проба за разбор преди да го предлага за консумация на фамилията си .

 Хора от Крумовградско са консумирали инфектирано свинско месо
Хора от Крумовградско са консумирали инфектирано свинско месо

Лабораторните проби посочили съществуване на трихинелоза

БАБХ оповестява, че потребителите могат да бъдат спокойни , че месото , пуснато за реализация в комерсиалната мрежа на територията на страната, наложително е минало ветеринарномедицински надзор в кланицата, в която животните са заклани, било то с генезис България или с генезис друга страна членка. Върху трупното месо наложително се слага здравна маркировка с форма на овал , която съдържа регистрационния номер на месодобивното дружество, а в случай че е опаковано този знак се слага на етикета, което е гаранция, че месото е изследвано и е изцяло безвредно за консумация.

Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, в това число и онлайн, е доста рисково . Месото, месните артикули, млякото и млечните артикули, яйцата евентуално няма да са минали ветеринарен надзор, което от своя страна е причина за сериозен риск за здравето на потребителите.

С цел потребителите да се предпазят и с цел да се обезпечи опция за своевременна и съответна реакция при положение на нерегламентирана търговия, БАБХ извършва формален надзор на обектите за произвеждане и дистрибуция на храни.

БАБХ приема сигнали от потребителите за нарушавания, които могат да бъдат подавани в Областните дирекции по сигурност на храните в цялата страна, на горещия телефон 0700 122 99 и онлайн на уеб страницата на БАБХ.

 Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе
Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Констатиран е смъртен случай и в Силистра
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР