Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е взела извънредно

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е взела извънредно
Коментари Харесай

Агенцията по храните е открила отново случаи на листерия

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е взела изключително 300 проби от подготвени за консумация храни за съществуване на листерия моноцитогенес. Пробите са взети от три групи артикули, в които е най-вероятно развиването на бактерията: месни сурово-сушени артикули - 143 проби, сирена с къс интервал на зреене - 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни артикули - 79 проби. Продуктите са с генезис България, Европейски съюз и трети страни.

Агенцията оповестява, че са открити " две несъответствия ", за които са подхванати всички нужни дейности за евакуиране от пазара на засегнатите храни и за попречване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, създадена в България, а във втория - в домакински свински суджук, също българско произвеждане.

Извънредните инспекции са извършени по самодейност на организацията поради открити случаи на листерия в храни в къс интервал.

Агенцията организира регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара, за инспекция на успеваемостта на прилаганите от производителите и търговците ограничения за обезпечаване спазването на микробиологичните критерии, твърдят от там. В случай на установени несъответствия неотложно се подхващат всички законови ограничения за гарантиране на оптималната отбраната на здравето на потребителите.

В средата на октомври от пазара беше изтеглена още веднъж пушена скумрия от Румъния поради открито съществуване на бактерията.

Бактерията листерия е заразна за хората и предизвиква болестта листериоза. Симптомите са общо неразположение – висока температура, главоболие, световъртеж. Рискът от заразяване е най-голям при хората с отслабена имунна система, болните, бременните, възрастните и кърмачетата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР