Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила вирус

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила вирус
Коментари Харесай

БАБХ откри случаи на Треска от Западен Нил в България

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е открила вирус на заболяването Треска от Западен Нил при 2 броя щъркели в село Атия през месец август тази година и при една посевна гарга в град Бургас през септември.

Заболяването е доказано в Националната референтна лаборатория на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ. БАБХ годишно извършва стратегия за контрол на заболяването Западнонилска тресчица. За всеки позитивен резултат при животни и птици неотложно се уведомяват здравните управляващи за предприемане на съответни ограничения.

През 2018 година случаи на заболяването са докладвани в редица европейски страни, в това число и в прилежащите на България – Гърция и Румъния. Положителните резултати при птици в област Бургас са доказателство за вирусна циркулация в страната, оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

БАБХ припомня, че Треска от Западен Нил е заболяване, от което боледуват както животни (най към този момент еднокопитни и птици), по този начин и хора. Птиците са контейнер на вируса в природата. Болестта се предава посредством захапване от комари като битката с комарите е главния метод за предотвратяване от болестта. При по-тежките случаи се следи инфектиране на мозъка (енцефалит). Смъртността при хората е ниска и в множеството случаи болестта протича безсимптомно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР