Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е подала коректна

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е подала коректна
Коментари Харесай

ВАЖНО! БАБХ с извънредна новина за чумата в Болярово

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е подала правилна информация за случая с чума по дребните преживни животни в град Болярово до Световната организация по опазване на здравето на животните (OIE). Във връзка с парламентарно запитване на народния представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин до министъра на земеделието, храните и горите във връзка с информацията в отчета до OIE, БАБХ прецизира, че данните в него са точни и се актуализират навреме.

В отчета си експертите са описали вярно ограниченията, които би трябвало да се подхващат за очистване на огнището на болестта в стадото на Ана Петрова, само че осъществяването им бе възпрепятствано от притежателите на фермата. В продължение на два месеца стопаните не допускаха ветеринарните управляващи до стопанството. По тази причина огнището към момента не е завършено и ликвидирано. Както неведнъж към този момент изясни БАБХ, прекомерно евентуално е това да докара до удължение периода на рестрикциите за България в засегнатите райони, както и до разширение на самите зони.

Мерките за битка с огнището на чума по дребните преживни животни в Болярово, посочени в заповед на изпълнителния шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев, са съответни и съобразни с интернационалното законодателство. Информацията за тях е нотифицирана и обновена акуратно в системите на OIE и Европейски Съюз за болести по животните.

Българската организация по сигурност на храните изпраща рутинни и следващи отчети по отношение на епизоотичната конюнктура в страната по отношение на чумата по дребните преживни животни в осъществяване на уговорките на страната ни като член на Световната организация по опазване на здравето на животните (OIE). Докладите се вършат в онлайн система, създадена и поддържана от OIE, а всяка трансформация по документите се валидира и прави от същата организация.

В отчета от 13 септември е включена информация за доказаното огнище в Болярово. Документът не е финален за осъществените действия, а разказва ограниченията, които би трябвало да се подхващат за ликвидирането на болестта. Тъй като огнището не е завършено и с оглед актуализация на епизоотичната обстановка, е поискана трансформация на отчета. Тя е осъществена на 18 септември.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР