Българска ваксина срещу коронавируса се разработва в Института по микробиология

...
Българска ваксина срещу коронавируса се разработва в Института по микробиология
Коментари Харесай

БАН разработва ваксина срещу коронавирус, но в много начален етап

Българска ваксина против ковид се създава в Института по микробиология " Стефан Ангелов " на Българска академия на науките. Това е напълно нова концепция - доста забавна и обнадеждаваща, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция доцент доктор Пенка Петрова - шеф на института.Тя заяви, че създаването на българската ваксина за ковид е отчасти финансирана от Института " Пастьор " в Париж, защото Институтът по микробиология на Българска академия на науките е член на мрежата на институтите " Пастьор ".

За клинични тествания на имунизацията при мишки и хора обаче към момента е рано да се приказва. " На този стадий не може да се предвижда по кое време ще имаме българска ваксина за ковид, тъй като създаването на една ваксина е доста дълъг развой и той би трябвало да мине през всички стадии ", изясни доцент Петрова.

Тя заяви, че планът за създаването на българската ваксина за ковид е единствено на Института по микробиология на Българска академия на науките и е на неговия Департамент по имунология. Проектът за създаването на имунизацията е двегодишен, а негов началник е доцент Андрей Чорбанов.

" Институтът " Пастьор " в Париж отчасти финансира този наш план за създаването на имунизацията за ковид, като евентуално ще се пренасочат и средства от Оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък ", сподели доцент Петрова. Тя добави, че финансирането от тази европейска стратегия е в границите на по-голям план, който се извършва от четири института на Българска академия на науките в направлението " Биомедицина и качество на живот ".

По този метод учените от Българска академия на науките сплотяват напъните си в този по-голям план, по който ще се изследват и антивирусни субстанции, ще се прави лекарствен дизайн, ще се търсят нови подходи за диагностика на вирусните инфекции, ще има и разработка на ваксини.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР