Българска технология ще се бори с фалшивите новини, които заливат

...
Българска технология ще се бори с фалшивите новини, които заливат
Коментари Харесай

Българска платформа лови фалшиви новини в интернет

Българска технология ще се бори с подправените вести, които заливат интернет от няколко години насам. Екип от родни експерти стои в ядрото на европейския проучвателен план Pheme, чиято цел е създаването на благоприятни условия за пресмятане верността на информацията по избрани тематики в медиите и обществените мрежи.

Епохата на интернет трансформира слуховете в инструмент, а подправените вести в оръжие. Между 80 и 90% от младежите не съумяват изцяло да оценят достоверността на информацията, която употребяват, сподели скорошно изследване на университета в Станфорд. Pheme е кръстен на древногръцката богиня на слуховете и мълвите. Стартира на 1 януари 2014 година с присъединяване на десетина компании, просветителни и научни организации от цяла Европа, измежду които Университетът на Шефилд и швейцарската телеграфна организация Swissinfo. Българският принос е забележителен – той включва семантична база данни с детайл на изкуствен интелект и приложения за верифициране на подправени вести, основани от родната компания Ontotex.

Българите са дали идея за добиване на информация и за свързването на хора, организации и локации от непроверени канали в обществените медии с обогатената контекстуална информация за тях. Алгоритмите наблюдават обществени мрежи и осведомителни уеб сайтове, засичат слуховете в тях и ги класифицират в практични приложения.

В рамките на Pheme е създаден цифров помощник за инспекция на обстоятелства. Уеб основаният интерфейс оказва помощ на публицистите да изследват вести, видео и наличие по дадена тематика, да го филтрират и проучват по време, степен на въздействие, противоречивост, източник и други индикатори.

Платформата прави инспекция на информацията в няколко етапи, изясни пред “Труд ” Георги Георгиев, шеф “Иновации и услуги ” в Ontotext. Първата включва потреблението на основни думи, с които може да се следи всичко, което се случва в обществените мрежи. Всяка история събира на едно място данни и текстове от обществените медии и новините, които приказват за едно и също нещо. По този метод се основава “тренд ” – нишка, която следи дълготрайно обещано събитие.

Стил, терминология и фактология издават погрешната информация
 Преценката до каква степен една история е истинна е най-трудната част, споделя Георги Георгиев, шеф „ Иновации и услуги “ в Ontotext Преценката до каква степен една история е истинна е най-трудната част, споделя Георги Георгиев, шеф „ Иновации и услуги “ в Ontotext
Стилът и терминологията, с който е поднесена дадена информация, могат да ни подскажат дали тя е неистина, разкри Георги Георгиев. Наличието на обстоятелства, като събития и цифри, също се взема под внимание, както и източникът. По думите му, платформата, създадена в границите на плана Pheme, се пробва да дефинира доколко дадена вест е проверима.

“Една история поражда най-често в обществените мрежи и оттова стартира да нараства и да се развива. Ние следим три параметъра, с цел да кажем на журналиста, че тя е забавна за него. Първо дефинираме какъв брой е известна, като мерим какъв брой хора се интересуват от нея, в какъв брой новинарски уеб сайтове е излязла и така нататък На второ място логаритъмът прави преценка до каква степен истинна е тази история. Това е най-трудната част. Системата се пробва да дефинира по какъв начин е написано обещано нещо, до какъв брой то е фактологично, кой го е разгласил и в каква мрежа ”, уточни Георгиев.

Платформата към момента се тества, като задачата са основателите є е до края на годината да създадат налична част от нея. Това ще стане посредством специфичен интернет уебсайт, като първоначално тя ще следи единствено заложени от админите тематики и събития. В следствие ще има версия, която медии и други организации ще могат да закупят и конфигурират, с цел да основават сами свои тематични влакна, изясни Георги Георгиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР