Българска търговско-промишлена палата извърши ежегоден преглед на позицията на България

...
Българска търговско-промишлена палата извърши ежегоден преглед на позицията на България
Коментари Харесай

БТПП: България показва стабилни позиции по отношение на икономическата свобода, просперитета и конкурентоспособността

Българска търговско-промишлена палата извърши годишен обзор на позицията на България в международните ранглисти. Базирайки се на отчетите през 2018 година на интернационалните влиятелни институции, страната ни демонстрира постоянни позиции във връзка с икономическата независимост, просперитета и конкурентоспособността, оповестиха от пресслужбата на БТПП.

България резервира позициите си в „ Индекса на икономическата независимост “ на Фондация „ Херитидж “ и списание „ Уолстрийт джърнъл “ и покачва мястото си с две позиции до 46-то в показателя на „ Икономическа независимост по света ” на канадския институт „ Фрейзър ”.

Положителни са трендовете в „ Индекса за подготвеност за е-правителство “ и в „ Индекса на човешко развиване “ на Организация на обединените нации, при които имаме растеж с пет позиции, надлежно от 52-ро място през 2016 година до 47-мо място през 2018 година и от 56-то място до 51-во през 2018 година Лондонският институт Легатум оцени просперитета на страната с 4 позиции нагоре измежду 149 страни, достигайки 47-мо място.

С 22 места по-нагоре се изкачва България във връзка с „ Индекса на право на благосъстоятелност “ на Property Rights Alliance – изкачвайки се до 63-то място при 85-то през 2017, като подобряваме и позицията си по отношение на 2016 година, когато страната бе класирана на 66 място. В „ Индекса на логистичните услуги “ на Световната банка се изкачваме с 20 позиции, достигайки 52-ро място. Центърът за екологично право и политика на Йейл увеличи с 3 позиции екологичното показване на страната ни.

Не можем да не обърнем внимание и на отрицателните позиции за България в международните ранглисти. В изданието за 2019 година на Световната банка за правене на бизнес падаме с 9 позиции надолу, до 59-то място при 50-то през миналата година, като в това време Китай, която в класацията през 2018 година е с 28 позиции зад страната ни покачва своето място с 32 позиции и доближава до 46-то място. В класацията за най-хубави страни за бизнес на списание Форбс също отбелязахме спад с 12 позиции до 46-то място.

Страната ни има слаб триумф с 2 места нагоре в „ Индекса на международна цифрова конкурентоспособност “, достигайки 43-та позиция. В него главните знаци са познания, технологии и бъдеща подготвеност. Именно това са областите, в които бизнеса и страната би трябвало да насочат своите старания за реализиране на по-голям прогрес, тъй като България към момента върви с мудни темпове във връзка с дигитализацията и имплементирането на Индустрия 4.0 в предприятията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР