Българска студентка се оказа в центъра на епидемията в изолирания

...
Българска студентка се оказа в центъра на епидемията в изолирания
Коментари Харесай

Българка е блокирана в китайския град Ухан

Българска студентка се оказа в центъра на епидемията в изолирания китайски град Ухан. Оттам потегли болестта с новия ковид. Под карантина са над 56 милиона души в Китай. Поне трима са българските жители в Ухан, съобщи bTV.
Пето денонощие Преслава Пешкова е под карантина в студентското си общежитие. Тя учи в Щутгарт и е на продан в китайски университет, дружно с двама нейни сътрудници от Германия.
„ Аз съм от края на септември месец тук, защото съм по продан. В нощта на 23 януари родителите ми смениха билета, с цел да се върна на 31 януари, защото обстановката с вируса стана по-сериозна и няколко часа по-късно – ранните часове на 24 януари, един другар ми заяви, че ще блокират Ухан в 10 ч. сутринта.
Излизането от града няма да е допустимо. Тъй като съм с двойно поданство, аз се обадих на немското посолство да запитвам дали могат да ми потвърдят тази информация, тъй като обмислях да си стегна багажа просто, да отида на гарата и вероятно да се измъкна и да си очаквам полета на 31 януари, който е от Шанхай “, описа Преслава.
В тези последни часове преди град Хуан да бъде блокиран от китайските управляващи , едно от двете момчета – сътрудници на Преслава от Щутгарт, взема решение незабавно да напусне града.
„ Първото момче, което си е чист немец – няма друго поданство, се измъкна през нощта, когато аз звънях на посолството, с цел да ги запитвам дали информацията е вярна или не. Той реши да не чака и съумя да се измъкне и да си тръгне “, споделя българката.
Другият сътрудник на Преслава също е немец с американско поданство. Очаква се той да замине през днешния ден.
Когато немските управляващи удостоверяват за карантината за Преслава  Пешкова е късно да напусне Ухан: „ В стаята в общежитието с мен нищо не се случва. По през целия ден си седнал съм у дома, виждам филми, чета книги. Чакам “.
Повечето поданици на Ухан, в това число и Преслава, са запасени с храна за най-малко няколко дни и повода не е вируса.
„ Сега е китайската Нова година и мои другари ми споделиха, че ще са затворени магазините за 1-2 дни и че е по-добре да се запася с храна, защото всичко в
кампуса е затворено и би трябвало да излизам на към два километра. Аз си накупих храна и вода преди да се случи, тъкмо деня преди да затворят града. Имам ресурси, само че от днес от университета ни раздават храна по три пъти дневно “, споделя още българката.
Докато получава храна в общежитието Преслава инцидентно среща още двама българи: „ Аз напълно инцидентно разбрах, че има и други българи. Момичето живее в блока против мен и инцидентно чух българска тирада и я стопирах на улицата и по този метод разбрах, че има други българи. Момичето е от София и тя учи тук китайски език, китаистика “.
Освен американците, Франция също провежда напускането на нейните жители.
„ Много съм разочарована от немското посолство, защото съм с двойно поданство и чаках, че Германия като една страна, която е много мощна, ще направи всичко допустимо да ни измъкнат отсам, само че досега нямам никаква информация и никой не се е свързал с нас. На сътрудниците от българското посолство съм доста признателна, защото те поддържат връзка с нас и ни осведомят всекидневно. Разбирам, че за нас е доста мъчно да ни измъкнат отсам, защото сме трима индивида и не може да се провежда цялостен аероплан да ни измъкнат от Ухан “, сподели още Преслава.
За нея не остава друго, с изключение на да чака. Въпреки мащабите на блокирания 10- милионен град Хуан, управляващите в Китай доставят на жителите храна, вода и артикули от първа нужда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР