Българска стопанска камара (БСК) обяви, че временната забрана на вноса

...
Българска стопанска камара (БСК) обяви, че временната забрана на вноса
Коментари Харесай

БСК: Забраната за вноса на отпадъци ще доведе до вреди на рециклиращия сектор

Българска стопанска камара (БСК) разгласи, че краткотрайната възбрана на вноса на боклука може да остави рециклиращия бранш без нужните първични материали, което ще докара до съществени вреди на преработвателната индустрия с всички неподходящи обществени последствия, оповестява OFFnews.bg.

``
реклама

БСК изрично се опълчва на неприятните практики, като зачестилите случаи на нерегламентирано изгаряне на боклуци в импорт на такива с неразбираем генезис.

То камарата акцентират, че това е удар по имиджа на рециклиращата промишленост и също по този начин, че нанасят щета на околната среда, човешкото здраве и кръговата стопанска система на България.

В писмото се отбелязва, че резултатът върху околната среда - добивът и потреблението на първични материали не би трябвало да се подценява, тъй като това води до увеличение на потреблението на сила и излъчванията на парникови газове.

Те поучават за по-разумното потребление на първични материали, с цел да може да се помогне за обезпечаване на по-чиста околна среда.

Временната възбрана на вноса на боклука може да остави рециклиращия бранш без нужните първични материали, което ще докара до съществени вреди на преработвателната индустрия с всички неподходящи обществени последствия.

БСК обръщаме внимание, че възможната възбрана (мораториум) за вноса на боклуци ще наруши изискванията на Европейски правилник 1013/2006, определящ изискванията за трансграничен транспорт на боклуци в Европейски Съюз, както и Базелската спогодба по която България е страна.

" Предприятията от рециклиращата и преработващата индустрия реализират импорт и експорт на боклуци с разнообразни кодове, които са скъпа суровина за българската и европейската промишленост. ", оповестяват от камарата. 

Камарата приканва за по непоколебим надзор върху спазването на настоящата нормативна уредба по отношение на вноса и изгарянето на боклуци, както и на издадените позволения.

Камарата прикани в отворено писмо и за осъществяване на незабавна работна среща с министъра на околната среда и водите по отношение на оповестени планове за налагане на краткотрайната възбрана на вноса на боклуци.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Като представители на промишлеността в бранша, настояваме за осъществяване на работна среща в незабавен порядък, с оглед потребление на наличната експертиза и намиране на уравновесено решение за прекратяване на нерегламентираните практики, което обезпечава действието на кръговата стопанска система и оползотворяване на отпадъците в сходство с утвърдените технологии и издадени разрешителни, и в отбрана на здравето на българските жители и правото им на здравословна и удобна околна среда.

Държавата стартира работа по смяна в законодателството, с която да се забрани вносът на отпадък в България за период от една година, заяви в изявление за Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева (ГЕРБ).

Вчера по време на съвещанието на Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов заприказва за налагане на мораториум върху вноса на боклуци. Борисов даде период и на министрите до идната сряда да ревизират дали сходна възбрана може да бъде наложена, с цел да се направи задълбочена инспекция " дали в страната ни влиза боклукът, който написа на хартия или има злоупотреби ". А мотив за подготвяната мярка е почналото интернационално следствие за нерегламентиран импорт на отпадък от Италия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 чака-рака (преди 47 секунди) Рейтинг: 4247 | Одобрение: 1507 в случай че ония хора могат да вършат пари там..едвали ще заплащат на мафиотите тука да ги крият тия отпадъци по дупките.. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР