Българска се оказа блокирана от другата страна - в палестинските

...
Българска се оказа блокирана от другата страна - в палестинските
Коментари Харесай

Българка, блокирана в Палестина: Виждахме как падат бомбите, бе пълно с въоръжени

Българска се оказа блокирана " от другата страна " - в палестинските територии и офанзивата над Израел я заварва в Рамала. Тежката обстановка и неналичието на информация я принуждава да прекара няколко дни в опити да стигне до безвредна точка, от която да търси път към дома, споделя БТВ.

Преди седмица Нели Кукова отпътува в Израел, на място взема решение да прекара 2 дни и в Палестина. Точно в съботния ден няма по какъв начин да напусне страната, тъй като границите са затворени. " Имаше доста информация какво да вършат българските жители в Израел, само че не и тези в Палестина. Опитвахме се да напуснем страната, само че се оказа доста мъчно ", означи тя.

Кукова потърсила помощ от палестинци, които я уведомили за положението на границите. Научили, че в неделя заран мостът към Йордания ще е отворен. Потърсили таксита, само че локалните не желали да пътуват. Все отново намерили водач до границата, само че не съумели да минат - границата била затворена. Опитали да минат за Израел, само че и там не пускали никого, с изключение на дипломати. В понеделник съумели да минат.

Бяхме 13 часа на път, стигнахме Йордания, всичко е наред, спокойна е към този момент тя. Бяхме безсилни, никой не се грижеше за нас, с изключение на палестинките жители, от израелска страна не ни пускаха да излезем, добави Кукова. Тя има и български, и немски паспорт. В събота и неделя посолствата били затворени. Предложение за помощ от посолство и Министерство на външните работи получила едвам в понеделник.

" Има доста въоръжени хора по улицата, ревизират паспорти. Ако пътуваш с палестинка кола в Палестина си заплашен и като екскурзиант. Застават с автомат до главата ти да ревизират документите ти ", описа прекарванията си тя.

Кукова пътувала сама. Опитала да си откри компания да мине границата. В неделя тръгнала към границата с немски жител, говорещ арабски. С посолството на Германия срещнали и швейцарци и групата, опитваща да се изтегля, повишена до 8 души.

Виждаха се бомбите по какъв начин хвърчат към Израел, бомби паднаха и в Рамала, описа българската.

Кукова се пробва да провежда полетите си към къщи. До четвъртък всички полети са продадени, заключи тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР