Българска православна църква отбелязва Димитровден (празника на свети Димитър Солунски).Прочетете

...
Българска православна църква отбелязва Димитровден (празника на свети Димитър Солунски).Прочетете
Коментари Харесай

На този ден: Избухва въстанието на Асен и Петър

Българска православна черква отбелязва Димитровден (празника на свети Димитър Солунски).
Прочетете още
През 1185 година Втора българска страна бележи началото си с експлоадирането на въстанието на Асен и Петър.



Втората българска страна, феодална страна, е основана през 1185 година след въстанието на Асен и Петър против ромейската власт. Коронясването на Петър IV за български цар и подписаното след това помирение с ромейския император Исак II Ангел открива възобновяването на българската страна.

В края на месец октомври, когато се празнува празникът на св. Димитър, при освещаването на нова черква, кръстена на светеца, Асен и Теодор-Петър афишират началото на протеста срещу византийската власт.

Теодор бива провъзгласен за цар, защото е по-старият от двамата братя, и приема името Петър в чест на св. цар Петър I. Скоро въстанието обгръща цяла Северна България, като единственият непокътнат град остава Варна. Византийската власт не съумява да реагира съответно на събитията, защото по това време се водят яростни дворцови интриги и разногласия сред Исак II Ангел и кандидата за трона – Исак Комнин. Чак откакто бунтовниците минават Стара планина, против тях е изпратена армия, която обаче претърпява проваляне.

През пролетта на 1186 година самият Исак II взема решение да поведе войската против въстаниците. Възползвайки се от падналата мъгла, византийската войска съумява да премине през Стара планина без да бъде засечена и прогонва братята оттатък Дунава при куманите. Опожарени са няколко ниви за наставление и се отдръпват, до момента в който през това време Асеневци договарят с куманите за общи дейности срещу Византия.

През пролетта на 1187 година византийците минават през Стара планина и обсаждат Ловешката цитадела. Обсадата продължава по-дълго, в сравнение с Исак II в началото допуска, и той взема решение да организира мирни договаряния. В тях императорът признава властта на Асеневци над Мизия, като в подмяна взема в плен брата на Асен и Петър – Йоаница (Калоян). Въпреки примирието, въпросът за легитимността на тази власт остава забранен. Веднага по-късно Асеневци се заемат с възобновяване на държавната власт, съграждане на нови замъци и разпределение на гарнизони. Като столица се утвърждава Търновград заради доста положителната си естествена отбрана и недостижимост. Впоследствие Търново се издига като един от най-големите културно-политически и религиозни центрове на българските земи, а и на Балканите.

През 1795 г., по време на Френската гражданска война е прекъсната активността на Конвента.

А през 1954 г. Триест се причислява към Италия.

Родени са някогашният френски президент  Франсоа Митеран,  композиторът Доменико Скарлати  и последният шах на Иран  Мохамед Реза Пахлави . Рожден ден чества претендента за президент на Съединени американски щати и брачна половинка на някогашния президент на Съединени американски щати Бил Клинът -  Хилъри Клинтън.  Днес е роден и някогашният капитан на националния отбор  Ивелин Попов .


Мохамед Реза Пахлави

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР