Българска правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, заминава на

...
Българска правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, заминава на
Коментари Харесай

Борисов заминава утре за Йордания

Българска държавна делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, отпътува на публично посещаване в Йордания на 13 октомври.

Целта на визитата на министър-председателя е разширение на съдействието сред България и Хашемитското кралство в политическия, икономическия и културния разговор сред двете страни.

Предстоящото в края на седмицата посещаване е първото на български министър председател в страната от далечната 2002 година, когато Симеон Сакскобурготски и крал Абдула Втори разискаха в Аман пътищата за развиване на двустранното съдействие, съответно в стопанската система и търговията.

Самият Борисов пък се е срещал с Абдула Втори в Йордания през 2005 година в качеството си на основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Тогава ген. Борисов бе на тридневно работно посещаване в Аман, където се срещна с представители на йорданските служби.

Последната среща сред двамата бе преди година в Албания, където под семейството на премиера Еди Рама се състоя традицонната среща по процеса " Акаба ", иницииран от монарха на близкоизточната страна. 

На 13 октомври Бойко Борисов ще бъде признат от краля на страната Абдула II бин ал-Хусейн. Не е ясно обаче къде ще бъде призната българската делегация, защото резиденцията на йорданското кралско семейство е ситуирана не в един-единствен замък, а на територията на целия комплекс Ал Макар – в превод „ щаба “, напомнящо за събитията от интервала на Арабското въстание, когато на тези земи се базирали арабските войски, освободили от турците Аман, столицата на модерна Йордания, през 1918 г. Впрочем имената на самите дворци, ситуирани на територията на „ Щаба “, ни връщат към източния лукс. Например " Рагадан " – главната резиденция на Нейно Величество. Името му произлиза от арабския глагол „ пребивавам удобно “. А името на двореца " Басман " се превежда като „ наслада “.

Абдула, считан за директен правоприемник на пророка Мохамед, е първият актуален държател на кралството. Причината за актуалните му политически и интернационалните възгледи е влиятелното обучение, което получава в чужбина – служи в Британската войска, следва интернационална политика в Оксфордския университет, посещава занятия в Джорджтаунския университет.

Нека не забравяме и кръвната връзка сред България и Йордания, основана на родството сред Симеон Сакскобурготски и Абдула Втори – директни потомци на севилската мюсюлманска принцеса Зайда, която от своя страна е потомка на Фатима, щерка на пророка Мохамед.

Според историческите заключения през XI век Зайда се избавя от нашествието на берберите в християнския двор на кастилския крал Алфонсо VI, става негова държанка и му ражда наследник.

Неговата потомка Изабела през XIV се омъжва за рубрика на Кеймбридж и му ражда Ричард Плантагенет, граф на Йорк и татко на популярния британски крал Ричард III.

Оттук е и кръвната връзка сред дианстията Сакс-Кобург и Гота и наследниците на самия оракул Мохамед, измежду които е и йорданския крал Абдула Втори.

Предстоящото посещаване на българския министър председател Бойко Борисов в Йордания е продължение на разговора на високо ниво сред София и Аман, засилил се в миналата година – първо с визитата на президента Радев и брачната половинка му Десислава в Аман през декември м.г., последвано от аудиенция на принцесата на Йордания Дана Фирас у нас по покана на министър Николина Ангелкова преди дни.

Освен това за по-малко от половин година министър Екатерина Захариева се срещна неколкократно с сътрудника си Айман Сафади, министър на външните работи и емигрантите на Йордания, като двамата разискаха благоприятни условия за осъществяване на капацитет в редица области – сигурност, защита, военна промишленост, битка с тероризма, трафик на хора, осведомителни технологии, обучение, туризъм, земеделие, продоволствена сигурност и други

На 31.01.2018 година в Аман бе подписана нова тригодишна стратегия за съдействие в региона на образованието, науката и културата за интервала 2018 – 2020 година

Понастоящем сред страните е основана Смесена комисия за икономическо съдействие, която е правоприемник на съществуващата до 2007 българо-йорданска Смесена комисия за комерсиално и икономическо съдействие.

Особено значение за националните ползи на България е съдействието с Йордания в региона на сигурността и предварителната защита на тероризъм.

Макар и немногобройна, общността на приключилите ВУЗ в България йорданци и на смесените бракове на йорданци с български гражданки образуват мост за съгласие сред двата народа, както и за активизиране на двустранните връзки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР