Българска народна банка пуска нова банкнота от 50 лв. с

...
Българска народна банка пуска нова банкнота от 50 лв. с
Коментари Харесай

БНБ пуска нова банкнота от 50 лв. със суперзащита

Българска национална банка пуска нова банкнота от 50 лева с съвременна отбрана. Банкнотата ще бъде в обращение от 1 ноември 2019 година като законно платежно средство. Тя е с нови отбрани и е направена от висококачествена хартия, тонирана в бледорезедав цвят с лаково покритие.

Промените са свързани с въвеждането на нови защитни детайли. Допълнителеният знак за незрящи жители се състои от четири дебели и седем тънки линии, ситуирани под ъгъл на двете къси страни на банкнотата. Холограмна лента с оптични резултати – редуващи се при смяна на ъгъла на наблюдаване изображения на птица и Икар; пъстър холограмен портрет на Пенчо Славейков; книга, изменяща цвета си от златисто към зелено при смяна на ъгъла на наблюдение; динамичен резултат „ пламък “ с смяна на цвета от златисто към зелено при смяна на ъгъла на наблюдаване и обемно триизмерно изображение на цифрата 50. Мастило с оптичен резултат – цифрата 50 е отпечатано с изменящо цвета си мастило с динамичен резултат „ пламък “, което при смяна на ъгъла на наблюдаване се трансформира от златисто към зелено.

Осигурителната нишка е вградена в хартията и отчасти излиза от противоположната страна със ярък повтарящ се текст „ Българска народна банка 50 “ и с динамичен резултат „ пламък “, изменяща цвета си от златисто към зелено. Изображението на повтарящия се текст „ Българска народна банка 50 “ се чете от лицевата страна при слагане на банкнотата против източник на светлина. Воден знак с висока резолюция – следи се при слагане на банкнотата против източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Пенчо Славейков. Изображенията се следят и от противоположната страна на банкнотата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР