Българска костница в местността Ледена стена в Ниш бе осквернена.

...
Българска костница в местността Ледена стена в Ниш бе осквернена.
Коментари Харесай

Оскверниха българската костница в Ниш

Българска костница в местността Ледена стена в Ниш бе осквернена. По стените със спрейове са написани неприлични надписи, а част от плочите са изпочупени, съобщи Агенция " Фокус ".

В костницата са събрани тленните остатъци на 2015 български бойци и офицери, починали през есента на 1944 г. в Македония и Сърбия, при присъединяване на Българската войска в първата фаза на Втората международна война. 

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев оскверняването на костницата е демонстрация на примитивен шовинизъм. Той определи тази постъпка като " вандализъм ". По думите му по случая към този момент се работи. Полицията е известена и ще бъде заведено следствено дело против незнаен причинител.

По напътствие на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева българският дипломат в Белград Радко Влайков е изразил изострен митинг поради поругаването на военния паметник-костница в сръбското външно министерство. В нотата, връчена от българския посланик, се настоява за незабавно заличаване на поражениятавърху паметника, откриване на причинителите и подвеждането им под отговорност. Той приканва формалните сръбски управляващи да се разграничат от сходни вандалски актове. Българският посланик е изразил терзание от обстоятелството, че това се случва в навечерието на изборите за национални препоръки на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 година, в това число на Национален съвет на Българското национално малцинство.

Министерството на външните работи на Сърбия е изразило съжаление от случилото се и акцентира, че вандалският акт е недопустим и в дисонанс с отличните връзки сред двете страни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР