Българска изложба това лято в Лувъра най-вероятно няма да има.

...
Българска изложба това лято в Лувъра най-вероятно няма да има.
Коментари Харесай

Нашите изложби в Лувъра да са в зали за ислямско изкуство е договорено през 2012 г.

Българска галерия това лято в Лувъра най-вероятно няма да има. Резервният вид тематиката " Изкуство и култури в България-ХVI-XVIII в. " да се смени с различен исторически интервал - праистория или Второто българско царство, както предложи министърът на културата Боил Банов, е вероятен, само че надали ще стане през тази година, обясниха за " Дневник " от Министерството на културата.

Музеят " Лувър " има строго подредена стратегия и в нея мъчно се позволяват внезапни промени. Въпреки това диалозите с управлението на най-големия международен музей не престават, увериха от пресцентъра на ведомството.

Уговорената галерия бе анулирана скоропостижно, откакто на 20 януари Светият синод не разреши експонирането в Лувъра на икони и богослужебни книги от XVI-XVIII в., които се съхраняват в Бачковския манастир, в Националния църковен историко-археологически музей и от Църковно историческия и архивен институт при Българската патриаршия.

Причина за решението на Светия синод бе, че е планувано изложбата да се подреди в зала в зоната за ислямско изкуство на Лувъра. Този факт бе огласен първо от шефа на Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките доцент доктор Емануел Мутафов.

От 2012 година има съглашение за наши изложения в зали за ислямско изкуство

Къде ще се експонират българските изложения, гостуващи в музей " Лувър ", е контрактувано още през 2012 година и след това през 2016 година в съглашения, подписани от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов и управлението на френския музей.

 Споразумението, подписано от нашето Министерство на куллтурата и от Лувъра, клише.
Споразумението, подписано от нашето Министерство на куллтурата и от Лувъра, клише.

От протокола на тези съглашения излиза наяве мястото, където ще бъдат бъдещите експозиции. В член 1, ал.3 е контрактувано следното:

" Заетите движими културни полезности от българските сбирки ще бъдат показани в новите зали на Музея Лувър, да вземем за пример: залите, отдадени на ислямското изкуство, залите на бъдещия Департамент за византийско изкуство и източно християнство. "

 В член 1, ал.3 от съглашението е записано
В член 1, ал.3 от съглашението е записано " залите, отдадени на ислямското изкуство... "

Вежди Рашидов: Подписах две спогодби с Лувъра

Вежди Рашидов, ръководител на парламентарната комисия по просвета, удостовери през днешния ден пред Нова тв, че е подписал " две спогодби за общо 10 години България да бъде показвана в най-големия международен музей ".

Според него виновността за абсурда е на специалистите и кураторите от наша страна, които били " проспали " този подробност - галерия с икони да бъде експонирана в зали за ислямско изкуство.

" Сядат кураторите, вземат решение в коя зала, кои артефакти, от кой интервал... ", сподели Рашидов в тв студиото.

От френска страна куратор на изложбата е госпожа Шарлот Мори, до момента в който от наша страна към момента не е бил избран куратор, защото още не бил подписан контракт с Лувъра, обясниха от Министерството на културата.

" За французите тези изложения са просвета, а ние сме били 500 години под иго "

Рашидов изясни, че във Франция на тази тематика се гледа по друг метод - за французите такива изложения са просвета, до момента в който ние възприемаме тематиката прочувствено, тъй като " ние, българите сме били 500 години под иго ".

Готовност за присъединяване в анулираната към този момент галерия бяха зявили Националния археологически институт с музей на Българска академия на науките, Етнографския музей, Криптата в храм-паметника " Св. Александър Невски " - филиал на Националната художествена изложба, Националната библиотека " Св.св.Кирил и Методий ", районните музеи във Варна и София. Експозицията е включвала 60 предмета - икони, бижута, църковна утвар, съдове, ръкописи и др.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР