Българска изложба гостува за първи път в Македония. Софийската градска

...
Българска изложба гостува за първи път в Македония. Софийската градска
Коментари Харесай

Софийската градска галерия представя "художествените улики на соца" в Скопие

Българска галерия гостува за първи път в Македония. Софийската градска художествена изложба ще показа своята експозиция " Следобедът на една идеология " в Националната изложба на Македония " Чифте Амам ". Куратори са Георги Лозанов и Георги Господинов. Откриването е на 12 юни и е първото институционално показване на българска изложба в Македония.

Изложбата показва с " нехудожествени очи " творбите, владеене на галерията. Търси в тях свидетелства за епохата на социализма и за метода, по който са я преживявали артистите. Разчита на това, че те на личния си език са писали страници от микроисторията на този исторически интервал, че създателят постоянно взе участие в " двойна игра ": до момента в който отразява действителността, и тя му се отразява, участва в работите му, както по волята му, по този начин и без значение от нея.

Кураторите споделят, че естетическите качества не са били водещи при подбора на картините и скулптурите, което надалеч не значи, че ги нямат. Сред показаните в Скопие създатели са някои от огромните имена в българското изобразително изкуство - Любомир Далчев, Иван Кирков, Васка Емануилова, Павел Койчев, Галин Малакчиев, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Милко Божков, Любен Зидаров, Андрей Даниел, Недко Солаков, Вихрони Попнеделев, Станислав Памукчиев, Текла Алексиева, Ванко Урумов.

" В това търсене на " художествени улики " за частния човек през соца се обрисуват четири тематични полета, които условно могат да бъдат означени като: транспорт/град, прозорец/съзерцание, бит/празник и детство/вина ", споделят Лозанов и Господинов. Изложбата е част от дълготрайния план " Другото око ", в който има за цел да показа и социализира благосъстоянието и многообразието на творбите от фонда на СГХГ през очите на " непрофесионалисти " – интелектуалци.

Албумът към изложбата е на български и британски език и включва авторски текстове на двамата куратори и каталожна част с подбраните от тях творби. Събитието се реализира по покана на Българския културен институт в Скопие по отношение на българското председателство на Европейски Съюз и е с поддръжката на Министерството на културата и Министерството на външните работи на България, както и на Министерството на културата на Македония.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР