Българска фондова борса (БФБ) като председателстваща Националната комисия по корпоративно

...
Българска фондова борса (БФБ) като председателстваща Националната комисия по корпоративно
Коментари Харесай

БФБ прави първо по рода си проучване на социално отговорното инвестиране в България


Българска фондова борса (БФБ) като председателстваща Националната комисия по корпоративно ръководство (НККУ) прави първо по рода си в България изследване на обществено виновното вложение (Environmental, Social and Corporate Governance – ESG). Проучването цели да даде отговори по отношение на известността на проблематиката измежду българските вложители, съществуването на преднамереност и степента на въздействие на регулаторната рамка върху капиталовата им тактика и небосвод. Ударението е сложено върху проучване на вътрешните политики и правила за взимане на капиталови решения, съобразени с факторите за обществено виновното вложение и степента на ангажираност на вложителите във връзка с рисковете за подобен тип вложение в сдружения от тяхното портфолио.

“Устойчивите финанси и виновното вложение са най-актуалната тематика в паневропейски аспект сега. Предстои огромна регулаторна смяна на равнище Европейски Съюз, която цели най-общо основаването на действителна резистентност в развиването на стопанските системи и превръщане на ред застрашителни трендове. Независимо че в международен проект са налице задоволително данни и проучвания на степента, в която ESG аспектите оказват въздействие при вложение, желанието ни е получим противоположна връзка и от локалните участници”, сподели Иван Такев, изпълнителен шеф на БФБ.

Проучването е направено от доктор Елина Кърпачева - юрист с теоретичен и преподавателски опит и ръководител на European Compliance Centre. Извършва се посредством попълване на електронна анкета от 40 въпроса, като нейни получатели са институционални, сдружения ръководещи активи и самостоятелни вложители. Отговори ще се събират до края на юни като по-късно въз основа на разбор на събраните данни ще бъде направен отчет. Той ще включва само агрегирани данни и заключения, без изтъкване на съответните интервюирани лица или техните отговори. Докладът ще бъде показан на кръгла маса по тематиката през есента. БФБ възнамерява да организира това изследване на всеки две години, с цел да наблюдава трендовете в обществено виновното вложение в страната ни.

Анкетата е оповестена в интернет и може да попълнена на адрес: https://forms.gle/nQpmS1xPumLYxNhY6

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР