Българска фирма спечели дело в Европейския съд в Люксембург за

...
Българска фирма спечели дело в Европейския съд в Люксембург за
Коментари Харесай

БГ фирма посече кипърци за сиренето халуми

Българска компания завоюва дело в Европейския съд в Люксембург за сиренето халуми, което Кипър счита за собствен обичаен артикул. Това написа в. Монитор.



Съдът отхвърли апелативния иск на кипърската Фондация за протекция на традиционнионното сирене, която държи правата върху марката Халуми (HALLOUMI). Фондацията със седалище в Никозия води правосъдни борби с българската компания Ем Джей Дериз ЕООД, която желае да записва своята марка BBQLOUMI за гриловано сирене.



Кипърците настояват, че хората елементарно могат да сбъркат двете наименования HALLOUMI и BBQLOUMI.

Европейският съд обаче отхвърли това искане.

Провал
Кипърската фондация се провали преди този момент и в опита си да спре регистрацията в Европейската работа за интелектуална благосъстоятелност, която изрази мнение, че марката Халуми има единствено дребни отличителни характерности. Според службата няма възможност купувачите да вършат връзка сред производителите във фондацията и производителя на BBQLOUMI.

Фондацията апелира решението в Общия съд на Европейски Съюз, само че това бе отхвърлено от съда. В последните си причини кипърската фондация твърди също по този начин, че продуктите от двете марки са идентични или сходни.

Собственик
Справка в Дакси демонстрира, че притежател на фимата Ем Джей Дериз ЕООД е с ливански генезис. Той се споделя Джозеф Маурис Джабра.

Справките в нета сочат още, че той идва у нас през 1992 година дружно с татко си. А производството на млечни артикули стартира през 2004 година след придобиването на млекопреработвателно дружество в Карлово.

Румънците опазиха продукта си „ Сибиу”
Традиционното овче сирене ”Сибиу” (Telemea de Sibiu) е седмият румънски артикул, вписан в Регистъра на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции на Европейски Съюз.

То бе декларирано от обединени в асоциация 10 юридически лица, които създават това сирене в региона на Сибиу. Така те получават публично европейско самопризнание, с което пазят обичайна си рецепта, излъчена от генерации на генерации, и дават натурални, здравословни артикули.

Telemea de Sibiu е полутвърдо сирене, създадено напълно от непастьоризирано прясно издоено овче мляко посредством ензимна коагулация и сирище. Продуктът се предлага за продажба и като прясно, и като зряло сирене.

Зрялото сирене би трябвало да е отлежало минимум 21 дни. Млякото, употребявано за подготвяне на сирене ”Сибиу”, идва от пасищно хранени животни, гледани в посочения географски регион.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР