Българска фирма получава 100 милиона евро по плана Юнкер.В присъствието

...
Българска фирма получава 100 милиона евро по плана Юнкер.В присъствието
Коментари Харесай

Българска фирма получава 100 милиона евро по плана "Юнкер"

Българска компания получава 100 милиона евро по проекта " Юнкер ".

В наличието на премиера Бойко Борисов и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер беше подписано съглашение за най-големия досега план в България по проекта " Юнкер " за втори цех за медикаменти в Пещера и разширение на предприятието за ветеринарни ваксини в Разград. Проектът е утвърден за финансиране по проекта " Юнкер " през октомври и получи заем от 100 млн. евро от Европейската капиталова банка /ЕИБ/. Кредитът е в размер на 100 млн. евро на " Хювефарма ".

Договорът беше подписан в НДК от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, вицепрезидента на Европейската капиталова банка /ЕИБ/ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, основен изпълнителен шеф на " Хювефарма ". Документът беше подписан след общото съвещание на Колегиума на комисарите и българското държавно управление с присъединяване на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов.

" Хювефарма " е мажоритарен притежател на " Биовет " АД. Министерският съвет утвърди на първото си за годината съвещание план на Меморандум за съгласие сред държавното управление и " Биовет " за осъществяване на капиталов план. Той планува построяването на цех за произвеждане на лекарствени субстанции за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на вложителя. Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лв.. Очаква се производството да стартира през март 2020 година В новото дружество ще се създават над 120 произведения на " Биовет ". Над 90 на 100 от създаваните артикули ще се осъществят на международните пазари. Инвеститорът ще употребява насърчителни ограничения, свързани със периодите и даване на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на лимитирани вещни права върху парцели по реда на Закона за поощряване на вложенията.
Хубаво е, че Европейска инвестиционна банка отвориха офис в София, и дава дава опция на всяка добра българска компания да получи финансиране при положителни условия, сподели пред публицисти Кирил Домусчиев преди сключване на контракта. Всеки който има прекрасен план и може да отговори на изискванията на банката, които са много облекчени по отношение на общоприетото банково финансиране, може да получи заем, сподели той. Ние към този момент строим предприятието в Пещера. Това ще е цех за химични артикули, такива основани въз основата на биотехнологиите, посочи Домусчиев. Продукцията е на съвсем 100 % за експорт.

Към 80 % от получените пари от ЕИЦ ще са за завода в Пещера, останалата част за създаване на огромен цех за ваксини в Разград, който сега се проектира.
Хората, които ще назначим, ще бъдат експерти с много над междинното за страната заплащане, сподели Домусчиев. Само експертите в тези компании ще бъдат над 210, настрана ще има в допълнение разкрити спомагателни длъжности. Домусчиев напомни, че неговата компания скоро е купила цех за ваксини в Съединени американски щати, както и бизнес за ветеринарни артикули за говедовъдството, което в допълнение ще усили нашето наличие на американския пазар, сподели Домусчиев. В Съединени американски щати няма да назначаваме българи, те ни трябват за компаниите тук, уточни още Кирил Домусчиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР