Българска федерация по волейбол е със 107 картотекирани клуба у

...
Българска федерация по волейбол е със 107 картотекирани клуба у
Коментари Харесай

БФ Волейбол трета по брой клубове у нас

Българска федерация по волейбол е със 107 картотекирани клуба у нас за 2020 година, сочи регистърът на ММС. Това я слага на трето място в България по този брой, след Българския футболен съюз – 280 клуба и Българска федерация по лека атлетика със 129 клуба. Трите федерации са единствените, които са с над 100 лицензирани клуба.

 Общо заседание на БФВ @@@

След тях се подреждат битката с 93 клуба, 87 са в баскетбола, 83 в тениса на маса, 71 - в плуването, 66 - в тениса на корт, 65 в художествената гимнастика и 62 в бокса.

Доста съществено стесняване на членовете означават някои федерации след влизането в действие на новия закон за спорта. Срокът за подаване на документи изтече през февруари и към този момент трети месец централите се пробват да сложат ред в членовете си.

Според наредбите, всеки клуб, който не бъде вписан в регистъра към Министерството на младежта и спорта, губи правата си да взе участие в надпревари, както и правото да гласоподава на общи събрания.

Документи обаче идват към момента, като се обработват всеки ден. Най-вече става въпрос за такива, които имат неточности.

Една от задачите на закона бе да се изчистят така наречен кухи клубове, които през последните години се вършат само с цел да получават средства и да вземат участие в общи събрания. Стигна се до парадоксите да има 1 клуб с 1 треньор и 1 играч.

Иначе 84 федерации са получили към този момент неопределен лиценз, както повелява новият закон. Сред тях е Българска федерация по волейбол, а лицензът е под №70.



Вече има няколко съществени парадокса. Към момента новата федерация по автомобилизъм е съумяла да лицензира единствено няколко клуба. В тази по повдигане на тежести постоянни са единствено 28, като през последните години свадите там се вихрят тъкмо поради голямото количество, които се явяват на общи събрания. Стрелковият съюз има 22 клуба.

Проблеми има даже БФС, който е по-принцип най-голямата спортна федерация в България. Към 4 май са утвърдени 280 клуба, като на последното общо заседание в гласуването участваха 504. Тогава Борислав Михайлов получи 463 вота, Любослав Пенев - 36, и 5 бяха за Ивайло Дражев. Но буди неразбиране по какъв начин над година и половина след приемането на закона не е комплициран ред във футболните клубове. Сега в края на годината, най-вероятно през декември следва нов конгрес след отдръпването на Михайлов, като в залата могат да влизат представители единствено на тези, които попадат в регистъра.

Най-малката федерация по олимпийски спорт е съюзът по триатлон, където са се записали единствено 9 клуба по този спорт. Следва тази по ловна пукотевица, където имат 14 клуба, само че за сметка на това направиха международна шампионка за девойки.

Две от най-добре финансираните федерации в България са зле - с по 23 и 22 члена. Става въпрос за мотоциклетизма, който постоянно получава дотация за провеждането на кръгове от международния и европейския шампионат в България и таекуон-до, олимпийска версия. Втората даже изостава от централата по кик-бокс и муай-тай, макар че до неотдавна бе в първа група по пари поради медали от състезание на планетата.

Нормално е във федерациите по зимни спортове да има напълно малко членове, тъй като в последна сметка те са подвластни от центровете си, където могат да упражняват, а в тази ситуация на кънките и хокея на лед - от наличните пързалки в България. Няма по какъв начин да има клуб по алпийски ски или ски скок от Добрич или пък хокеен тим от Ловеч, където няма по какъв начин да се практикува даденият спорт.

Най-малките федерации в България все още са три. Това са по Т-клас (снайперска стрелба), снукър и кудо (вид японско бойно изкуство). Там досега има единствено по 7 постоянни члена.

Доста зле вървят работите и в регистъра на треньорските фрагменти в България. Към момента в него попадат единствено 456 имена. От които като футболни треньори са вписани тъкмо шестима - Александър Георгиев, Антонио Великов, Атанас Митев, Васил Павлов, Илиян Памуков и Петър Петров. В същото време там е звездата ни в сноуборда Александра Жекова, която към този момент има цялостни права.

В останалите регистри за обединени спортни клубове, за научен спорт и за туризъм към момента няма вписани сдружения.



" 24 часа "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР