Българска федерация по вдигане на тежести определи най-добрите щангисти и

...
Българска федерация по вдигане на тежести определи най-добрите щангисти и
Коментари Харесай

Божидар Андреев е № 1 в най-успешния български спорт за 2019 г.

Българска федерация по повдигане на тежести дефинира най-хубавите щангисти и треньори за 2019 година. На върха е Божидар Андреев със извоюваните две европейски трофеи и бронз от международното състезание, допълнени със злато от огромния шампионат на Наим плюс два мъжки и шест юношески европейски върха. Негови подгласници са Юндер Бейтула и миналогодишният водач Ангел Русев. Най-добрите 10 в българската ранглиста за 2019-а са сложили през годината 15 европейски и 57 държавни върха.

При треньорите номер 1 е Пламен Братойчев, персонален ментор на Божидар Андреев.

С двата медала от европейското състезание за кадети в Израел предходната седмица, българските щангисти допълниха своята богата сбирка за 2019 година Това удостовери оценката на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който през уикенда съобщи: „ През 2019 година повдигането на тежести е най-успешният български спорт със извоюваните медали във всички възрастови групи от огромни шампионати. “

Общо 43 медала, от които 7 трофеи и 13 оценки единствено в дуелите, са отвоювали нашите щангисти на международни и европейски шампионати в предолимпийската година. С най-голяма заслуга за това е Божидар Андреев, който завоюва орден във всяко елитно състезание, в което взе участие, а единствено купите му през 2019 година са три. Имаме двама международни първенци за младежи, един европейски за мъже, бронз на международно за мъже, трима с европейски трофеи при младите.

„ Искам особено да благодаря на треньорите по центровете, тъй като те не престават да правят апостолска активност в едни извънредно сложни условия, “ сподели старши треньорът Иван Иванов, олимпийски първенец от Барселона 1992.

„ Имаме доста надарени щангисти, изключително измежду младите. Целта ни е да ги запазим и развием за положителното бъдеще на българските щанги. Благодаря на всички отдадени на повдигането на тежести из цялата страна, които спомогнаха за това в предолимпийската година още веднъж да заслужим оценката за „ Най-успешен български спорт “. Това е радващо, само че и доста отговорно самопризнание, което задължава да продължим по този път. Надявам се успехите, призовите класирания и триумфите да ни съпътстват и през олимпийската 2020 година, “ съобщи президентът на Българската федерация Неделчо Колев.

Българските щангисти не престават и по Коледните празници борбата за олимпийски квоти за Токио, които ще се разпределят след края на третия квалификационен интервал през април 2020 година За шампионата в Доха през днешния ден отпътуват Юндер Бейтула и Христо Христов, през уикенда те ще се опитат да подобрят мястото си в ранглистите, по които напролет ще се дефинират участниците в обособените категории на Игрите в Токио идното лято.

Ето с имена богатата равносметка на български щангисти през 2019 година:

Божидар АНДРЕЕВ - европейски първенец за мъже с 2 европейски върха за мъже в Батуми кат. 73 кг през април- европейски първенец до 23 година с 3 европейски върха за младежи в Букурещ кат. 81 кг през октомври - бронз на международното състезание за мъже с 3 европейски върхове за младежи в Патая кат. 73 кг през септември- злато на олимпийския квалификационен шампионат в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп през ноември в кат. 81 кг.

Ангел РУСЕВ - европейски вицешампион за мъже в Батуми кат. 55 кг през април- европейски първенец до 20 година с 3 международни върха за юноши в Букурещ кат. 55 кг през октомври.

Ивана ПЕТРОВА - европейска вицешампионка за дами в Батуми кат. 45 кг през април.

Христо ХРИСТОВ - европейски първенец до 20 година в Букурещ- бронз на международното в изхвърлянето във Фиджи кат. 109 кг през юни.

Стилян ГРОЗДЕВ - европейски вицешампион до 20 година в Букурещ кат. 67 кг през октомври- злато на олимпийския квалификационен шампионат в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп през ноември в кат. 67 кг.

Даниела ПАНДОВА - бронз на олимпийския квалификационен шампионат в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп през ноември в кат. 49 кг.

Мая ИВАНОВА - бронз на олимпийския квалификационен шампионат в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп през ноември в кат. 55 кг.

Валентин ГЕНЧЕВ - бронз на европейското до 20 година в Букурещ кат. 67 кг през октомври.

Стефчо ХРИСТОВ - международен първенец за кадети до 17 година в Лас Вегас кат. 102 кг през март- бронзов медалист за кадети до 17 година в Ейлат в кат. +102 кг през декември- 10-и на европейското до 20 година в Букурещ кат. 109 кг през октомври

Карлос НАСАР - международен първенец за кадети до 17 година в Лас Вегас кат. 73 кг през март- европейски първенец до 15 година в кат 81 кг в Ейлат през декември.

Юндер БЕЙТУЛА - бронз в изтласкването на международното за мъже в Патая кат. 81 кг през септември
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР