Българска делегация от Светия Синод присъства на богослужението за празника

...
Българска делегация от Светия Синод присъства на богослужението за празника
Коментари Харесай

Епископ Сионий и Зоран Заев почетоха празника на Струмица

Българска делегация от Светия Синод участва на богослужението за празника на град Струмица .
След Светата Литургия Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей благодари на българския патриарх Неофит за напъните, които той поставя за признаването на автокефалността на Охридската архиепископия , заяви БГНЕС.



" В този празничен ден нашите молебствия към Всеподателя Бога са с Вас , с цялото Ваше богодарувано паство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в мечтаното от всички единение и плодородно евхаристийно общение ", се споделя в формалното одобрение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към клира и миряните на Струмишка епархия, която е в Македония.
Обръщението от Негово Светейшество патриарх Неофит до струмишкия митрополит Наум за празника бе прочетено от е пископ Сионий . На честването участваха доста хора, в това число и министър председателят Зоран Заев .

На 11 декември Македонската православна черква - Охридска архиепископия празнува паметта на Светите Петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици и празника на града. По покана на Струмишкия митрополит Наум и с благословението на Светейшия патриарх Неофит, архиерей на Българската православна черква и представители на Българската патриаршия участваха в Празника.

Българската православна черква бе представлявана от Негово Преосвещенство Велички свещеник Сионий, свещеник на Троянския ставропигиален манастир , който приветства и Негово Високопреосвещенство Струмишки митрополит Наум и миряните и жителите на неговата епархия от името на Българския патриарх.

В храма бяха четирима митрополити Дебърско-Кичевският Тимотей, Тетовско-Гостиварският Йосиф, Кумановско-Осоговският Йосиф . На светата Литургия молитвено присъединяване взе и струмишкият Наум . В знак на почитание и гостолюбие Величкият свещеник Сионий беше подложен на владишкия престол .



Митрополит Тимотей благодари на българския патриарх Неофит за напъните, които той поставя за признаването на автокефалността на Охридската архиепископия.

Интересен факт е, че гостът от БПЦ на празника на Струмица носи същият титул - Велички , който е носел и Св. Климент Охридски - небесният настойник на македонския и на българския народ. Този титул и през днешния ден православните църкви в България и Македония дават на свои епископи . Има разнообразни догатки за местоположението на Величка епархия, съгласно едно от тях седалището ѝ се е намирало в град Тивериопол, днешния град Струмица.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР