"Българска банка за развитие" АД е постигнала споразумение с основните

...
"Българска банка за развитие" АД е постигнала споразумение с основните
Коментари Харесай

Спарки Елтос и Спарки искат отсрочка от инвеститорите

"Българска банка за развиване " АД е постигнала съглашение с главните банки кредитори на "Спарки Елтос " АД и "Спарки " АД за преструктуриране на отговорности на тези сдружения, оповестяват от "Спарки Елтос " АД - Ловеч и "Спарки " АД - Русе.

От писмото на държавната банка, показано в Комисията за финансов контрол и в "Българска фондова борса " АД, излиза наяве, че "водените паралелно договаряния с евентуални вложители са в напреднала фаза, като чакаме те да доведат до позитивен резултат за всички заинтригувани лица до края на годината. "

"Българска банка за развиване " АД разглеждала и опцията от своя страна за разпределяне на оборотно финансиране на "Спарки " АД за застраховане на осъществяването на неотложните поръчки да сдружението и обезпечаване на индустриалния цикъл.

"С оглед на гореизложеното и за гарантиране активността на сдруженията до намиране на продължително решение и привършване на договарянията с евентуалните вложители, насочваме моба към всички кредитори на "Спарки Елтос " АД и "Спарки " АД (в това число главно снабдители, към които има неизпълнени задължения) за самообладание, схващане и примирителност, посредством възпиране от дейности по смяна на изискванията на доставка и заплащане, преустановяване на договорните взаимоотношения или наложително осъществяване “, приключва писмото от "Българска банка за развиване " АД.

През последните години "Спарки Елтос " пострада мощно от рецесията на интернационалните пазари и от срутва в строителния отрасъл, който се отрази на търсенето на създаваните от компанията електрически принадлежности. Компанията построи индустриална линия за нова гама акумулаторни електроинструменти с литиево-йонни акумулатори с банков заем за 10 млн. евро. Въпреки това тя не съумя да се възползва от обрисувалите се удобни трендове в сектора, които посочваха, че пазарният дял на Li-ion безжичните принадлежности нараства от 2010 година насам.

В тази обстановка производителят на електрически принадлежности "Спарки Елтос " АД в Ловеч още веднъж регистрира загуба. В края на третото тримесечие тя е в размер на 6.99 млн. лв.. Макар и да е по-ниска по отношение на същия интервал на предходната година, когато е била 7.18 млн. лева, финансовото положение на сдружението не се усъвършенства. Това демонстрират данните от счетоводния доклад на сдружението. Запазва се и отрицателната наклонност за понижаване на чистите доходи от продажби на продукцията му. В края на септември паричните приходи са в размер на 6.71 млн. лева, като понижават с 54% на годишна база.

Заради неприятните си резултати през миналите години компанията е натрупала загуба от 48.20 млн. лева, а цената на личния капитал се е свила доста - до 15.56 млн. лв..

Дългосрочните отговорности са нарастнали до 36.36 млн. лева, а краткосрочните също са се нараснали и в края на септември са на стойност 68.45 млн., като на компанията дължи на банки 53.15 млн., а останалите са настоящи отговорности. Срещу тях стоят настоящи активи за 66.33 млн. лв.. Не всички от тях обаче могат бързо да се трансфорат в кеш при нужда.

Ликвидността на сдружението, т.е. опцията му да покрива отговорностите си, е под въпрос и буди паника измежду клиентите и измежду вложителите, защото акциите на "Спарки Елтос " се търгуват на "БФБ-София ".

Мажоритарен акционер, притежаващ директно 87.22% от капитала и акциите с право на глас на компанията от Ловеч е "Спарки груп " АД.

Работници в едно от най-големите ловешки предприятия напущат поради неизплатени заплати от март насам. Очаква се към 300 души да подадат заявки за овакантяване и да се записват като безработни, за което били приканени от управлението на сдружението заради финансови усложнения, стана ясно през октомври.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР