Българска асоциация по рециклиране /БАР/ е партньор на финландската община

...
Българска асоциация по рециклиране /БАР/ е партньор на финландската община
Коментари Харесай

БАР работи по проект „Кръгови обществени поръчки“ по програма “Интерег Европа”


Българска асоциация по преработване /БАР/ е сътрудник на финландската община Кувола в план „ Кръгови публични поръчки “ по Програма “Интерег Европа”, оповестиха от организацията.

Проектът е на стойност: 2 208 675,00 евро.

Състой се от две Фази с обща дълготрайност 60 месеца. Продължителността на Фаза 1 е 36 месеца, а продължителността на Фаза 2 е 24 месеца. Проектът започва на 01.06.2018 година

Партньорите по плана са 12 от общо 10 страни.

Програма Интерег Европа дава опция на локалните и районни управляващи в цяла Европа да обменят хрумвания и на практика опит в региона на обществените политики и да подобрят тактиките за своите жители и общности.

Основната цел на плана е да се вкарат процесите, отнасящи се до по-доброто ръководство на кръговите поръчки, с оглед насърчаването прехода към по-кръгова стопанска система, обвързвана с вземането на решения на национално и районно равнище. За тази цел, сътрудниците по плана от участващите общо 10 страни ще съберат и обменят положителни практики по отношение на кръговите публични поръчки, като с цел да се реализира по-добра успеваемост, кръговите поръчки би трябвало да бъдат заложени в локалните стратегически цели, по тази причина планът планува продан на ноу-хау и познания, както и способи и принадлежности в помощ на целевите групи.

Част от целите на плана са да създаде принадлежности и способи за възлагането и осъществяването на публичните поръчки, като се вземат поради правилата на кръговата стопанска система. Всеки сътрудник би трябвало да има опция да влияе на една политика /policy instrument/ в личния си регион/страна, който да бъде усъвършенстван, като се вземат под внимание резултатите от плана.

Като сътрудник по плана, политиката, която ще адресира Българска асоциация по преработване е част от Националния проект за ръководство на отпадъците 2014-2020 година - „ Цел 3: Управление на отпадъците, което подсигурява чиста и безвредна околна среда”, където биха могли да се заложат ясни формулировка и критерии за „ кръгови публични поръчки “, които да са в сходство с Пакета за Кръгова стопанска система на Европейска комисия.

Кръговата стопанска система (КЕ) получава все по-голямо внимание като средство за превъзмогване на неустойчивите модели на произвеждане и ползване, като в същото време разрешава стопански напредък и дейно потребление на ресурсите. Ролята на публичните поръчки в насърчаването на кръговата стопанска система е приета за значима, само че към момента е не изцяло употребена опция в градовете и общините в прехода им към кръгови общества.

Въпреки неналичието на общоприетоо определение, кръговите поръчки се отнасят до доставката на артикули или услуги, които следват правилата на Кръговата стопанска система. Като развой на възлагане на публични поръчки, се чака да даде условия и критерии, които да подтикват пестенето на сила и преработването на материали в затворен цикъл, да разпространят реформаторски решения и да основат пазари за чисти решения, като изключително за попречване на отпадъците, материална успеваемост и преработване, интелигентно ръководство на отпадъците, повторна приложимост на материали и артикули, създадени от вторични (рециклирани) първични материали (Европейска комисия, 2014 г.).

Това значи, че във веригата за доставки и доставка отпадъците от ден на ден се смятат за скъпа суровина и по този метод предотвратяването и оползотворяването на отпадъците ще даде конкурентно преимущество на оферента. В идеалния случай това може да докара до създаването на нови артикули, технологии и бизнес модели.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР